2016 – ett rekordår för Kostfonden

31 dec. 2016

Kostfonden firar sitt tredje nyår med ett insamlingsrekord. Vid tolvslaget kommer vi att skåla för alla er underbara som under 2016 har bidragit med 870 000 kronor till kostforskningen, att jämföra med 570 000 kronor året innan. Tack vare detta har vi kunnat sjösätta ett livsviktigt projekt: en utvärdering av kost vid typ 1-diabetes. Studien kan i förlängningen rädda liv och vi hoppas att ni som har bidragit känner er stolta!

Flera nya företagsvänner

Vi vill också bocka och buga för de företag som under november och december månad har valt att bli Kostfondens företagsvänner:

Shipco Circuits Ltd, ett kunskapsbaserat specialistföretag på mönster- och kretskort. Erbjuder nödvändig teknisk expertis direkt och indirekt baserad på mångåriga erfarenheter av tillverkning och distribution.

Dedicatum Consulting AB som bedriver konsultverksamhet inom IT-branschen med inriktning mot Microsoft SQL Server, databasoptimering och IT-infrastruktur. Företaget är en del av en sammanslutning av egenföretagare som heter Kvadrat.

Kodion AB, ett konsultbolag i malmöregionen inriktat på java- och webbutveckling.

Ät dig friskare, en mottagning i Skövde som bedriver personlig kostrådgivning speciellt framtagen för diabetes.

Contalia AB som tillhandahåller allt du behöver för att ditt kontor ska fungera effektivt och smidigt.

Stödet från dessa företag betyder mycket och hjälper oss att fortsätta jobba för mer högkvalitativ kostforskning. Här följer en genomgång av vad vi åstadkom under 2016.

Skrivelse till regeringen

I början av året skickade Kostfonden en skrivelse till Utbildningsdepartementet med uppmaningen att höja de vetenskapliga kraven på offentliga rekommendationer.

Många av de kostråd som ges till befolkningen saknar stöd i välgjorda vetenskapliga studier. En tveksam rekommendation är att vi kommer få mindre hjärt-kärlsjukdom om vi halverar vårt saltintag, en annan att bebisar kan skyddas mot glutenintolerans om de tidigt under livet får äta gluten (det rådet håller Livsmedelsverket nu på att se över).

Kostfonden menar att alla råd måste vila på gedigen vetenskap innan de införs. I skrivelsen föreslog fonden också att regeringen borde anslå medel till utvärderingar av allmänna folkhälsoråd och livsstilsråd. I den forskningsproposition som lades i november gjordes inga sådana riktade satsningar, men regeringen vill stärka den kliniska behandlingsforskningen och det är ett viktigt steg på vägen. Forskare som vill genomföra kliniska studier som saknar kommersiellt intresse, till exempel utvärdera kostråd, får genom detta mer resurser.

Utlysning kring typ 1-diabetes

I mars utlyste Kostfonden 600 000 kronor till en utvärdering av de kostråd som ges vid typ 1-diabetes, den form av diabetes som också drabbar barn och unga. Diabetesregistret visar att ungefär en av fyra vuxna med typ 1-diabetes har ett alldeles för högt blodsocker och riskerar att avlida i förtid. Forskare vid Karolinska Sjukhuset ska nu jämföra den traditionella tallriksmodellen, med en måttlig lågkolhydratkost och en strikt lågkolhydratkost för att se vilken form av kostbehandling som effektivast stabiliserar blodsockret på en låg och jämn nivå, utan att samtidigt orsaka allvarliga biverkningar.

Etiskt godkännande för studie av kost vid IBS

I juni månad fick vi också veta att studien av kolhydraters roll vid IBS hade fått etiskt godkännande. Studien skulle ha rullat igång under hösten 2016, men forskarna har stött på svårigheter i upphandlingen av de matkassar som ska skickas ut till alla deltagare för att stödja dem att följa de olika kostbehandlingarna. Problemen är på väg att lösa sig och nu har de första deltagarna tackat ja till att delta i studien. Forskarna på Sahlgrenska har också fått 100 000 kronor i anslag från ytterligare en finansiär.

Vad kommer att hända under 2017?

Under 2017 kommer Kostfondens vetenskapliga råd att samlas för att bestämma vilken kunskapslucka vi ska fylla härnäst. Det är mycket som behöver utvärderas. Även om vi bestämmer vilken vår nästa satsning ska bli, kommer vi att avvakta med den tills utvärderingen av kost vid typ 1-diabetes har fått full finansiering. Vi har samlat in de 600 000 kronor som vi har anslagit till studien. Totalt behöver dock forskarna på Karolinska cirka 3,6 miljoner kronor för att kunna genomföra projektet. De håller nu på att söka medel från andra forskningsfinansiärer. Under hösten skickade de ansökningar till Skandias forskningsfond och Diabetesfonden. Där fick de dessvärre avslag. Under våren kommer de att söka medel från bland annat Stockholms läns landsting (så kallade ALF-medel), Vetenskapsrådet, Forte, Hjärt- och lungfonden och AFA:s forskningsfond.

Vi på Kostfonden har stora förhoppningar om att fler kommer att vilja stödja projektet. Myndigheten SBU har definierat kostbehandling vid diabetes som en kunskapslucka som behöver fyllas. Drabbade har rätt att få kostråd som är vetenskapligt utvärderade och effektivare kostbehandlingar kan även leda till stora besparingar inom diabetesvården.

Om ingen annan finansiär går in kommer Kostfonden att stödja projektet med mer resurser. Under våren kommer forskarna att – som ett första steg – skicka in en etisk ansökan om projektet.

Så ser alltså planerna ut för den närmsta tiden. Med detta önskar vi er alla ett GOTT NYTT ÅR och hoppas att 2017 blir minst lika spännande som 2016! Om du inte redan är månadsgivare till oss är det ett nyårslöfte som är lätt att uppfylla. Följ bara länken här: bli månadsgivare.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.