2017 – återigen ett rekordår för Kostfonden
Kan man kalla det för ett hat trick? För tredje året i rad slår Kostfonden insamlingsrekord. Under 2017 samlade vi in hela 1 510 000 kronor, vilket är en ökning med nästan 75 procent i jämförelse med 2016. En stort nyårsfyrverkeri för det! Här kommer en summering av året som har gått.
Först och främst: ett stort tack till alla er som tror på oss och har donerat pengar under året! Utan er hade det inte funnits någon Kostfonden. Nu till årets viktigaste satsningar och händelser.
Engelsk sajt tog form
Under första halvåret jobbade vi på Kostfonden med att utveckla en engelsk sajt: dietaryscience.org. De studier vi satsar på är angelägna för människor runt hela jorden, därför behöver Kostfonden bli en internationell fond. Michèle Wilcox översatte alla texter ideellt och hon kommer att fortsätta jobba ideellt med vår engelska sajt, vilket vi är mycket tacksamma för.
Genom eld och is för Kostfonden
Andra personer som vi tänker på med värme är blinde Patrik Olsson och hans ledsagare Fredrik Söderlund som den 17 maj genomförde det tuffa hinderbaneloppet Tough Viking med Kostfondens logotyp på bröstet. ”Ingen mer diabetiker ska behöva bli blind på grund av fel kosthållning”, har Patrik sagt. Tillsammans sprang han och Fredrik bokstavligen genom eld och is för att uppmärksamma vår satsning på kost vid typ 1-diabetes och genomslaget blev stort. Våra två hjältar syntes i allt från Aftonbladet, till svt.se och Hallandsposten. Tack vare dem spreds kunskap om Kostfondens satsning till en mycket vidare krets.
Romme Alpin donerade sockerkrona till Kostfonden
I maj månad nåddes vi av den goda nyheten att Romme Alpin, skidanläggningen utanför Borlänge, beslöt att donera hela 240 000 kronor till Kostfonden – den största gåvan hittills i vår historia. Under vintersäsongen utfärdade Romme ett slags lokal sockerskatt. De höjde priset på läsk med en krona för att kunna donera pengar till forskning kring fetma och typ 2-diabetes. Romme dubblade dessutom den insamlade summan och tack vare den generösa donationen kunde vi hålla en utlysning kring kost och barnfetma.
De projektförslag som kom in var dock antingen redan mycket välfinansierade, hade nära kopplingar till livsmedelsindustrin eller hade designats på ett vis som gjorde att det Vetenskapliga rådet bedömde att projektet sannolikt inte skulle uppnå sitt mål. Därför beslöt rådet i november att bredda utlysningen till projekt som utvärderar kostens roll vid fetma, typ 2-diabetes eller andra fetmarelaterade problem eller sjukdomar.
Lättare att donera minnes- och födelsedagsgåvor
I början av sommaren arbetade vi för att förenkla beställningar av minnesgåvor och födelsedagsgåvor. Tidigare var det en ganska krånglig procedur, men nu kan du generera ett gåvobrev automatiskt efter ditt önskemål. Du kan välja mellan att skriva ut det själv eller be oss att skicka det till en begravningsbyrå eller anhörig.
Studien av kost vid typ 1-diabetes fick full finansiering
Så till en nyhet som fick oss på Kostfonden att jubla högt: Skandia beslöt i september att tilldela studien av kost vid typ 1-diabetes hela 2 831 019 kronor. Under hösten anslog också Stockholms läns landsting 600 000 kronor till projektet och i december gick Diabetesfonden in med 315 000 kronor. Därmed har studien fått full finansiering. Det kommer att bli den största utvärderingen någonsin av hur kosten kan användas för att stabilisera blodsockret vid typ 1-diabetes. Idag når endast en fjärdedel av alla med typ 1-diabetes målvärdet för blodsockret och många får sitt liv förkortat av sjukdomen. Effektivare kostråd, som sänker blodsockret, kan därför rädda liv.
Forskarna som ska driva studien på Karolinska sjukhuset kommer snart att skicka in en etikansökan för projektet. När den är godkänd kan de börja förbereda studien.
IBS-projektet drog igång på Sahlgrenska
Under våren 2017 drog också utvärderingen av kolhydraters roll vid IBS igång på Sahlgrenska. Totalt kommer studien att inkludera 300 patienter, av dem har hittills 23 patienter fullföljt behandlingen. Projektets har gått på sparlåga eftersom doktoranderna som driver det har gått olika kurser (det är obligatoriskt under en forskarutbildning). I januari 2018 kommer forskarna att annonsera efter patienter för att få ett högre inflöde av deltagare till studien.
2018 – vi ser fram emot ett spännande år
När Kostfonden nu firar sitt fjärde nyår gör vi det med pirr i magen. Vilka förslag på projekt kring fetma och typ 2-diabetes kommer vi att få in? Deadline för att ansöka om pengar är den 15 januari. Vi kommer att fortsätta satsa på projekt som fyller viktiga kunskapsluckor i vården och kan etablera nya kostbehandlingar som får människor att må bättre. Den mat vi äter ska läka kroppen, inte förstöra den. Det är vår filosofi och den ska vi driva vidare under 2018.
Återigen: ett stort tack till alla er som stödjer oss! Vi önskar er ett Gott Nytt År – ett gott år fyllt av kryddiga smakupplevelser och härliga middagar som stärker kropp och själ.
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!