Årskrönika: ännu ett gott år för Kostfonden
Under året som gått har alla som stödjer Kostfonden gemensamt samlat in nästan 1,6 miljoner kronor, vilket är rekord. De studier som Kostfonden har bidragit till att sjösätta, har också kammat hem stora anslag från andra finansiärer. Här kommer en resumé över året som gått.
Ett nytt år är snart här och vi vill tacka alla som har stöttat Kostfonden under 2019. Era bidrag har gjort stor skillnad! Antalet företagsvänner blir också fler och fler. Under december månad har vi fått tre nya följeslagare: TMS Electronics, Lodilo AB och 4Health/Anna Sparre AB. FunMed AB har också valt att fortsätta som vår företagsvän under ännu ett år. Varmt tack för att ni bidrar till livsviktig forskning!
Satsning på mer objektiv metod att mäta sockerkonsumtion
Kostfonden inledde 2019 med att utlysa medel till högkvalitativa koststudier. Av de ansökningar som kom in valde vårt vetenskapliga råd att stödja två. Vi anslog 300 000 kronor till en studie av en ny och potentiellt säkrare metod för att kartlägga sockerkonsumtion. Kostundersökningar bygger ofta på att deltagare själva får ange vad de har konsumerat, men få minns att rapportera allt de äter och dricker. Forskning visar att denna underrapportering speciellt gäller livsmedel som anses onyttiga, exempelvis sötsaker. Därför behöver forskare mer objektiva mätmetoder för att ta reda på vad studiedeltagare egentligen får i sig.
I projektet som Kostfonden nu stöttar ska forskare vid Lunds universitet följa sockerkonsumtionen genom att bestämma halten socker, sackaros, i deltagarnas urin. Utifrån det måttet kan de beräkna hur mycket socker de har fått i sig. Läs mer om projektet här: Sockerkonsumtion ska undersökas genom urinprover.
Stöd till Europas största studie av kost vid typ 2-diabetes
Det andra projekt som Kostfonden stöttade under 2019 handlar om att sjösätta Europas största studie någonsin av kost vid typ 2-diabetes, CarbCount. Förra året finansierade vi utformningen av denna studie, som involverar forskare i fem olika länder. Forskarna ska jämföra två olika kostbehandlingar som kan vända förloppet vid typ 2-diabetes: en strikt lågkolhydratkost och en extremt kalorisnål kost.
I dags saknas etablerade behandlingar som (utan hjälp av läkemedel) långsiktigt kan normalisera blodsockret hos personer som har typ 2-diabetes. Därför är detta en viktigt studie. Kostfonden anslog 800 000 kronor till projektet och dessa pengar har gått till att anställa en projektledare, skriva etikansökningar, utforma en app som kan stödja kosthållningen och söka ytterligare medel från andra finansiärer. Läs mer om satsningen här: Europas största studie av kost vid typ 2-diabetes.
April: seminarium om socker på riksdagen
Under 2019 har Kostfonden också fortsatt kampen mot den höga sockerkonsumtionen. Glädjande nog äter vi allt mindre sött. De senaste siffrorna visar att sockerförbrukningen låg på runt 40 kg per person år 2018, vilket är en kraftig minskning mot de 48-49 kg som vi förbrukade i början av 2000-talet. Men om vi skulle följa de rekommendationer som ges kring socker borde vi ligga mycket lägre: på maximalt på 25 kg socker per person och år.
För att få ner sötsakskonsumtionen till rimliga nivåer behöver landets ledande politiker agera. I april bidrog därför Kostfonden till ett seminarium om socker på riksdagen. Vi presenterade rapporten Ett sockersmart Sverige för riksdagsledamöterna, där vi föreslår åtta åtgärder som kan minska sockerkonsumtionen. Du kan titta på hela seminariet via denna länk, eller läsa ett referat här.
September: fyllde fem år med fantastisk historia
Den 29 september firade Kostfonden fem år på bästa möjliga vis: genom att berätta en fantastisk historia om vad kosten kan åstadkomma. 24-åriga Samuel Backman har genom att lägga om kosten lyckats övervinna Bechterews sjukdom, en kronisk inflammation i rygg och höfter. För några år sedan mådde han så dåligt att han knappt kunde gå, men under 2019 lyckades han genomfört en halv Ironman. Här kan du läsa om hur han fick hoppet om livet tillbaka: Bästa femårspresenten.
Under 2020 kommer Samuel Backman satsa på att genomföra en hel Ironman, och då med Kostfondens logotyp på bröstet. Vi ser med spänning fram emot det!
November: kampanj kring socker
Kring världsdiabetesdagen den 14 november synade vi återigen sockret på vår sajt. Förra året visade vi hur mycket tillsatt socker det finns i en rad olika livsmedel. I år räknade vi ut hur mycket tillsatt socker fem olika personer fick i sig under en dag: sjuåriga Victor, tonåringarna Wilma och Lukas, småbarnsmamman Tina och maskinoperatören Peter. Alla inläggen finns samlade här: Syna sockret – för din egen skull. Sidan har delats över 5000 gånger. Fortsätt att sprida den i sociala medier. Ju fler som får koll på sockret, desto bättre!
December: miljonanslag till två av våra studier
I december kunde vi presentera två riktigt goda nyheter. Studien av kost vid IBS fick 2,4 miljoner kronor i ALF-anslag och studien av kost vid typ 1-diabetes fick 2,7 miljoner kronor från Skandias forskningsfond. Detta är mycket välkomna resurstillskott! IBS-forskarna kan därmed genomföra fler viktiga analyser och forskarna bakom typ 1-diabetesprojektet kommer att kunna rekrytera flera personer som kan jobba med studien, vilket innebär att den kan gå snabbare framåt.
Stort tack för ideellt arbete
Detta kära vänner var en kort resumé av de viktigaste nyheterna under 2019. Innan vi börjar se fram mot nästa år, vill vi tacka två personer som gör massor av ideellt arbete för Kostfonden. Karin Eldh skriver nästan dagligen ut gåvobrev för minnesgåvor och födelsedagsgåvor åt oss, och postar dem till önskad adress. Michele Wilcox lägger många timmar på att översätta texter till vårt engelska nyhetsbrev och dietaryscience.org. Stort tack till er båda! Det arbete ni utför är väldigt värdefullt för oss.
Första studierna klara nästa år
Vi ser med spänning fram emot 2020, då tre av de projekt som Kostfonden har varit med och finansierat sannolikt kommer att bli klara.
I IBS-projektet har forskarna nu rekryterat 200 av de 300 personer som ska delta i studien. De hoppas behandla de sista deltagarna vid nästa årsskifte och kunna börja analysera sina data i början av 2021.
I projektet CarbFunc, där forskare i Bergen utvärderar rollen av fett och olika kolhydrater vid fetma, har alla deltagare passerat halvårskontrollen. Under våren 2020 kommer ettårskontrollen att genomföras och därmed har forskarna samlat alla data de behöver.
I studien av kost vid fettlever, TREND, som drivs vid Karolinska sjukhuset, har 60 av 75 deltagare inkluderats i projektet. Forskarnas målsättning är att börja analysera sina data mot slutet av våren. Om allt går som det ska kan de publicera resultaten i en vetenskaplig tidskrift våren 2021, vilket innebär att vi kan få ta del av dem.
Fortsätter samla medel till studie av typ 2-diabetes
Det är alltså en spännande tid som vi har framför oss! Kostfonden kommer att fortsätta samla medel till studien av kost vid typ 2-diabetes, CarbCount. För att studien ska komma igång krävs att forskarna får anslag från fler finansiärer och att Kostfonden kan bidra med mer pengar till projektet. Fortsätt därför att stödja oss! Om du inte redan är det, bli månadsgivare eller företagsvän. Ge en minnesgåva när någon har gått bort, eller starta en födelsedagsinsamling till förmån för Kostfonden på Facebook. Alla bidrag, stora som små, är viktiga.
Vårt nyårslöfte är att fortsätta jobba hårt för att det ska genomföras fler banbrytande koststudier. Vi kommer också att fortsätta syna sockret, med målet att förebygga sjukdom. Gemensamt kan vi se till att 2020-talet bli årtiondet när fetma och typ 2-diabetes minskar i befolkningen!
Vi önskar er alla ett Gott Nytt Årtionde!
Photo by Jude Beck
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!