Årskrönika: Ett händelserikt jubileumsår för Kostfonden

31 dec. 2024

Under 2024 firade Kostfonden 10 år och vi fick många fantastiska presenter. En höjdpunkt var när studien av kost vid IBS fick ett globalt genomslag. En annan när de första livsviktiga resultaten från studien av kost vid typ 1-diabetes kom. Vi har också slagit insamlingsrekord. Här är en resumé av ett händelserikt 2024.

Så här på årets sista dag vill vi skicka ett rungade tack till alla som bidrar till Kostfonden. Under året har vi fått in ett par större donationer, vilket har fått vår insamling att slå alla rekord. Totalt samlade Kostfonden in över 1,55 miljoner kronor. Det betyder otroligt mycket, för det innebär att vi kan fortsätta stötta välgjorda koststudier. I många fall kan den kunskap som koststudier ger vara livsavgörande. Det visar inte minst året som gått. Låt oss sammanfatta 2024.

Studien av kost vid IBS gav genklang över hela världen

Vi börjar med en riktig höjdpunkt: dagen då studien av kost vid IBS publicerades. Studien, som genomfördes av forskare på Sahlgrenska, höll en hög kvalitet och gav dessutom oväntade resultat. Därför uppmärksammades den av media över hela världen, bland annat New York Times skrev om den.

Det var framför allt två resultat som stack ut. Det ena var att en strikt lågkolhydratkost fungerade lika bra som behandling mot kraftiga magproblem som den redan etablerade låg-FODMAP-kosten. Detta förvånade eftersom läkare tidigare har trott att fett förvärrar IBS-problem. Det andra resultatet – som ledde till många rubriker – var att båda kostbehandlingarna hade bättre effekt mot kraftiga magproblem än läkemedel (läs mer här).

Eftersom IBS är en folksjukdom som orsakar psykisk ohälsa och mycket sjukskrivningar är detta viktiga insikter. En av studiedeltagarna sa till Kostfonden att hon hade fått ”friheten tillbaka” tack vare studien.

Lågkolhydratkost har bra effekt vid typ 1-diabetes

En annan av årets höjdpunkter var när vi fick ta del av de första preliminära resultaten från studien av kost vid typ 1-diabetes, som kan ge livsviktig kunskap.

Traditionellt har personer med typ 1-diabetes fått rådet att 50–60 procent av kalorierna i maten de äter ska komma från kolhydrater. I studien testade dock forskarna att minska andelen kolhydrater i maten. De preliminära resultaten visar det gav bra effekt. Blodsockret blev både jämnare och lägre när deltagarna åt en lågkolhydratkost.

Läkare har länge varnat personer med typ 1-diabetes från att dra ner på kolhydraterna. De har varit rädda att lågkolhydratkosten ska rubba blodfetterna och även öka risken för ett kritiskt tillstånd som heter ketoacidos. I studien såg forskarna inga tecken alls på detta. I stället verkar det som att en lågkolhydratkost kan ge goda effekter och minska risken för de höga blodsockertoppar som i längden skadar blodkärlen och kan förkorta livet på drabbade.

Kostfonden fyllde 10 år

Årets tredje höjdpunkt inföll mot slutet av september, för då fyllde Kostfonden 10 år 🎉 Det firade vi med det bästa vi vet: att sprida kunskap om hur kosten påverkar vår hälsa. Vi arrangerade en rad digitala lunchseminarier med forskare som vi har stöttat. Under våren kommer vi att lägga ut inspelningarna på vår sajt.

På vår 10-årsdag lanserade vi även en uppdaterad version av kostfonden.se. Det var verkligen dags att för sajten att få sig ett ansiktslyft!

Det blir ingen studie av kost vid barnreumatism

Allt har tyvärr inte varit höjdpunkter under året. I oktober kom ett bakslag. Lillemor Berntson, forskaren som skulle genomföra studien av kost vid barnreumatism, meddelade oss att projektet inte kommer att bli av, i alla fall inte just nu.

Det var i juni som Kostfondens vetenskapliga råd beslutade att vi skulle ge anslag till en studie av kost vid barnreumatism. Lillemor Berntson har i ett pilotprojekt visat att en sorts antiinflammatorisk kost tycks kunna hjälpa barn som har reumatism. Vi har bland annat skrivit om Saga, vars smärta försvann när hon lade om kosten.

Det visade sig dock vara svårt att engagera fler barnkliniker i projektet, vilket behövdes för att kunna rekrytera tillräckligt många deltagare. På en av klinikerna kunde till exempel dietisterna inte avsätta tid för studien. Vården är för slimmad.

Detta var tråkiga nyheter. Kostfonden kommer att hitta något annat viktigt projekt att stötta under nästa år.

Magi i pilotprojektet ”Recept-på-recept”

Kostfonden främsta uppdrag är ju att samla medel till välgjorda koststudier. Under 2024 drev vi dock två spännande pilotprojekt, som myndigheten Vinnova har finansierat, i samarbete med forskare. De ena projektet – ”Recept-på-recept” – byggde vidare på den ovan nämnda IBS-studien. Projektet, som gick bättre än förväntat, blev klart i november.

I pilotprojektet undersökte vi om det går att behandla IBS med hjälp av ett digitalt stöd. Vi använde samma recept som i den första IBS-studien, men i stället för att leverera maten hem till deltagarna (som forskarna gjorde i studien) fick deltagarna tillgång till recepten via Kostfondens plattform för kostbehandlingar, Treat Lifestyle. På plattformen fanns även en kunskapsbank där deltagarna kunde läsa på om IBS och det kostupplägg som de valde att följa (en lågkolhydratkost eller en låg-FODMAP-kost).

Deltagarna fick tillgång till plattformen under fyra veckor. Under den tiden minskade deras magproblem oväntat mycket. En skrev: ”Det är som magi, den förändring som skedde”. En annan menade att det var det ”bästa jag har gjort för mig själv sen jag gifte mig med min underbara fru”.

Eftersom projektet gick så bra sökte Stine Størsrud, överdietist på Sahlgrenska, anslag för att kunna fortsätta projektet. Vi kommer att återkomma till det i början av januari, för precis innan jul fick hon lite goda nyheter …

Matäventyret – ska lära bebisar äta mat

Det andra projektet som Kostfonden har drivit med hjälp av anslag från Vinnova har vi kallat ”Matäventyret”. I det har vi samarbetat med Monica Hunsberger, docent i folkhälsovetenskap vid Göteborgs universitet, och en rad personer som arbetar på BVC runt om i landet. Även i detta projekt har vi utnyttjat en digital plattform för att sprida kunskap, men denna gång om hur bebisar lär sig att äta mat. BVC-sköterskor har bjudit in nyblivna föräldrar till projektet, som sedan har fått ta del av informationsmaterialet. Vi håller just nu på att analysera resultaten. Den 15 januari ska vi lämna en slutrapport till Vinnova, efter det kan vi berätta hur det har gått!

Att se fram emot 2025

År 2024 har alltså bjudit på en rad höjdpunkter. Vi har också en hel del att se fram emot under 2025:

  • Som vi antydde ovan kommer forskarna på Sahlgrenska att fortsätta projektet ”Recept-på-recept”.
  • Vi kommer att redovisa resultaten från Matäventyret. Redan nu kan vi avslöja att den BVC-personal vi har samarbetat med är väldigt positiv till projektet. Vi kommer därför att söka anslag för att kunna fortsätta.
  • Vi kommer att leta efter ett nytt viktigt banbrytande forskningsprojekt att stötta med de medel vi samlar in.
  • Simon Dankel, professor i vid Universitetet i Bergen, som drivit studien av kost vid fetma har berättat att de snart kommer att publicera fler resultat från studien. De har utvärderat effekten av de olika kostuppläggen på IBS-liknande magproblem.
  • Möjligen kommer forskarna bakom studien av kost vid typ 1-diabetes att hinna publicera sina resultat. Det tar dock ofta tid att analysera alla data från en forskningsstudie, skriva ihop en forskningsartikel och sedan få den granskad och publicerad i en vetenskaplig tidskrift. Så det är mer sannolikt att resultaten kommer att publiceras under 2026. Men vi håller ändå tummarna!

Tack till företagsvänner

Vi vill avsluta vår årskrönika med att hylla en rad företag som har beslutat att stötta Kostfonden under ännu ett år. Det är Dedicatum Consulting AB, Mini Ferrum AB, Lodilo AB och Media Resurs AB. Ert stöd gör skillnad för oss. Så tack!

Sedan vill vi tacka Karin Eldh som hjälper Kostfonden att skriva ut gåvobrev i samband med begravningar och då och då inför födelsedagar. Ett varmt tack också till Michele Wilcox som hjälper oss med översättningar till vår engelska sajt.

Med detta önskar vi er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.