En sockerskatt bör inkludera godis
En utredning från Statskontoret visar nu att en skatt på söt dryck och en begränsning av marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel mot barn, kan leda till en bättre hälsa i befolkningen. Kostfondens uppmaning är att en sockerskatt även bör omfatta godis, eftersom det är svenskens största källa till socker.
Efter att vi på Kostfonden i april medverkat till ett seminarium om socker på riksdagen, ställde riksdagsledamoten Mats Wiking (S) en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren. Hur ställer hon sig till att ta fram en handlingsplan för att minska överkonsumtionen av godis, läsk och andra sockerrika livsmedel? I förra veckan svarade hon på frågan. Du kan läsa hela svaret via denna länk.
Hallengren skriver bland annat att: ”Det är regeringens bedömning att offentliga styrmedel kan användas för att främja förutsättningarna för hälsosamma matvanor. Därför fick Statskontoret i augusti 2018 uppdraget att utreda hur den offentliga styrningen för att främja hälsosamma matvanor kan stärkas.”
Statskontoret: ekonomiska styrmedel är effektiva
Nu har Statskontoret offentliggjort utredningen. Slutsatsen är att punktskatter på drycker med tillsatt socker och lagförbud mot marknadsföring av ohälsosamma livsmedel till barn kan påverka konsumtionen i en hälsosam riktning.
Läser man utredningen noggrannare, konstaterar dock Statskontoret att läsk bara står för en liten andel av allt ohälsosamt vi konsumerar. Effekten på folkhälsan kommer därför att bli begränsad. Statskontoret skriver: ”En bredare beskattning som omfattar fler sockerhaltiga livsmedel skulle därför vara att föredra ur ett hälsoperspektiv. Det finns också exempel på länder som beskattar andra ohälsosamma livsmedel. Exempelvis har Norge en skatt på choklad och vissa andra varor med mycket socker.”
Beskatta även godis
Kostfonden håller med (läs vår rapport Ett sockersmart Sverige). En bredare beskattning som även inkluderar godis och choklad skulle vara att föredra. Jämför man sockerinnehållet i läsk…
…med det i godis…
…så innehåller en normalstor påse godis mer socker än 0,5 liter läsk.
Vi får i oss mera socker från godis än läsk
I Sverige är godis och choklad en större källa till socker än läsk. Enligt statistik från Sveriges Bryggerier köpte vi förra året 49,2 liter läsk och stilldrinks. En deciliter läsk rymmer cirka 10 gram socker, vilket innebär att vi i genomsnitt fick i oss ungefär fem kilo socker från läsk och stilldrinks.
Detta ska jämföras med mängden socker från godis och choklad. Enligt Jordbruksverkets statistik produceras närmare 15 kg godis och choklad per svensk och år. Godis innehåller i runda slängar 60 gram socker per 100 gram, vilket gör att vi årligen får i oss ungefär nio kilo socker från godis och choklad.
Tillsammans står läsk, godis och choklad för mer än en tredjedel av vårt totala sockerintag. Om både läsk och godis beskattades, skulle därför effekten på folkhälsan bli större. Kostfonden hejar på regeringen och hoppas att den fortsätter arbeta för att stärka folkhälsan! Vill du veta mer om socker? Läs inläggen i vår kampanj #synasockret.
Foto: Cristian Bogdan och Claudio Schwarz on Unsplash
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!