Högt blodsocker – en viktig orsak till hjärt-kärlsjukdom

Sju av tio personer som söker vård för kranskärlssjukdom har problem att reglera sitt blodsocker. Analyser av diabetesregistret visar också att ett högt blodsocker är den viktigaste riskfaktorn för akut hjärtinfarkt. En kost som effektivt sänker blodsockret skulle därför kunna förebygga hjärt-kärlsjukdom.

Kolesterolnivåerna i blodet har länge legat i fokus i det förebyggande arbetet av hjärt-kärlsjukdom. En minst lika farlig riskfaktor som vi behöver uppmärksamma mer ett högt blodsocker. Analyser av det svenska diabetesregistret visar till exempel att vid typ 2-diabetes är ett högt blodsocker den största riskfaktorn för akut hjärtinfarkt och stroke. Hos personer med typ 1-diabetes – en sjukdom som generellt inte rubbar blodfetterna – stegras också risken för hjärt-kärlsjukdom i takt med blodsockernivåerna.   

Även hos personer som inte har diabetes finns ett samband mellan förhöjda blodsockernivåer och en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. När forskare runt om i Europa undersökte 5000 personer som sökte sig till vården med kranskärlsjukdom, hade fler än två av tio prediabetes och hälften hade diabetes. Totalt hade 7 av 10 problem med sin blodsockerreglering.

En blodsockersänkande kostupplägg kan sannolikt förebygga hjärt-kärlsjukdom

Varför är det då farligt med ett högt blodsocker? Jo, det skadar bland annat cellerna som kantar blodkärlen. Dessutom driver ett högt blodsocker en kronisk inflammation, som i sin tur triggar den process som orsakar åderförkalkning.  

Den goda nyheten är att personer som har högt blodsocker snabbt kan få ner nivåerna genom att minimera snabba kolhydrater i maten, exempelvis tillsatt socker och vetemjöl. Studier visar exempelvis GI-kost, en strikt lågkolhydratkost och medelhavskost kan sänka blodsockernivåerna, samtidigt som blodfetterna förblir i princip oförändrade eller förbättras. Även periodiska fasta kan bidra till ett sänkt blodsocker.

I studierna ovan mäter forskarna kosten effekter på blodsockret. Dessvärre finns få långsiktiga koststudier där forskare undersöker kostens effekter på den faktiska risken att utveckla av hjärt-kärlsjukdom. Studien Predimed – genomförd i Spanien – visar dock att en medelhavskost som innehåller extra mycket olivolja eller mixade nötter kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom, i jämförelse med en medelhavskost där man snålar på fettet.

Fler studier inom detta område står högt upp på Kostfondens önskelista. Dessvärre är sådana studier väldigt dyra och även svåra att genomföra. Kostfonden har däremot gett anslag till studier av kost vid typ 1-diabetes och kost vid typ 2-diabetes. I båda dessa undersöker forskarna hur olika kostupplägg påverkar blodsockret.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.