Hurra för Kostfonden – idag firar vi 10 år!

29 sep. 2024

I september år 2014 lanserade vi Kostfonden. Under våra 10 år har vi – tack vare alla fantastiska som stöttar oss – kunnat satsa ungefär lika många miljoner på välgjorda koststudier. Idag firar vi med att intervjua forskarna bakom den första studie som fonden gav anslag till, vars resultat spred sig över hela världen.

Visst är det fint här på sajten? Vi firar Kostfondens 10-årsdag med att förnya oss lite 🤩 Det kommer också att bli ett större firande i Stockholm den 19 november, mer om det längre ner. Nu ska vi blicka tillbaka till dagen när vi lanserade Kostfonden.

Kosten kan spela stor roll för vår hälsa

På vår sajt berättade vi då om vår långsiktiga vision: Att fler ska leva ett friskare liv. Många vittnar om hur kosten hjälper dem att må mycket bättre. Vissa får ordning på blodsockret, andra lyckas lugna sina magar och några får i gång sin ägglossning. Det finns till och med de som vittnar om att kosten hjälper dem mot deras reumatiska sjukdomar.

Utifrån ett biokemiskt perspektiv finns all anledning att tro att en kostomläggning kan ge dessa hälsoförbättringar. Inte för alla, men för många. Men som vi skrev på vår sajt för 10 år sedan: Vården kan inte basera olika behandlingar på anekdotiska berättelser eller biokemiska hypoteser. För att en läkare ska kunna rekommendera en viss kostbehandling krävs väldesignade vetenskapliga studier som bevisar effekten och utvärderar eventuella biverkningar.

Kostfonden har donerat ungefär 10 miljoner till viktiga studier

Vår ambition har därför varit att bidra till att sjösätta högkvalitativa koststudier. Tack vare alla er underbara som har donerat pengar till oss har vi också lyckats! Totalt har vi hittills kunnat stötta viktiga forskningsprojekt med ungefär 10 miljoner kronor. Forskarna har även fått anslag från andra forskningsfinansiärer. Så när Kostfondens stöttar högkvalitativa projekt, kommer mer pengar att gå till sådana även från andra finansiärer. Inte illa!

Det första projektet vi satsade på var kost vid mag- och tarmsmärtor, IBS. När resultaten publicerades i våras gav de genklang över hela världen. Klockan 12 idag intervjuar vi två av forskarna bakom studien, Stine Størsrud och Magnus Simrén, på Zoom. Missa inte det! Anmäl dig via denna länk.

Kostfondens andra projekt – direkt livsviktigt

Det andra projektet vi satsade på var en utvärdering av kolhydraters roll vid typ 1-diabetes. Det saknades då i princip helt forskning inom området, så det är den största studien i sitt slag i världen. Den 14 oktober kommer forskarna som genomfört den att berätta om sina första preliminära resultat. De tyder på att det finns en relativt stor – och livsviktig – förbättringspotential i de kostråd som ges till personer med typ 1-diabetes. Anmäl dig via denna länk.

Resultat som går emot rådande teorier

År 2019 satsade vi på studier av kost vid fettlever och kost vid fetma. Studien av kost vid fettlever visade att både korttidsfasta och en lågkolhydratkost kan bota fettlever. Vi pratar mer om det den 13 november. Resultaten från studien av kost vid fetma utmanade rådande teorier på flera vis. Andelen fett eller kolhydrater i kosten spelade till exempel ingen roll för viktnedgången och studien ger skäl att ifrågasätta om mättat fett är en orsak till fettlever. Anmäl dig till lunchwebbinariet den 25 november.

Den 28 oktober kommer vi att träffa forskaren bakom vår alldeles nya satsning: kost vid barnreumatism. Lillemor Berntson har gjort en otroligt spännande pilotstudie som visar att en sorts antiinflammatorisk kost kan ha stora effekter på sjukdomen. Barn som tidigare har haft så ont att de behöver kryckor för att gå, kan numera spela fotboll och springa runt med sina kompisar på rasterna i skolan, utan att använda läkemedel. Anmäl dig här!

Firande i Stockholm 19 november

Boka också in den 19 november, för då kommer vi att fira Kostfondens 10-årsdag med ett välgörenhetsevent i Kvänum köks lokaler på Östermalm i Stockholm. Vi är ännu inte klara med alla planer, men det kommer att bli smör- och ostprovning med Erik Garberg från Löt Gårdsmejeri. Erik är en av Sveriges skickligaste mejerister och väldigt godhjärtad. Han ställer upp ideellt och berättar om sitt smör och sina ostar, som har serverats vid några av världens bästa restauranger, bland annat Frantzén i Singapore och NOMA i Köpenhamn. Till hans svenska kunder hör Grand Hotell och Operakällaren.

Utöver detta kommer det att bli snittar och bubbel. Vill du säkra din plats redan nu? Då kan du swisha 595 kronor till Kostfonden på 123 900 42 43 och – obs detta är viktigt – skriva din mejladress i meddelandet så att vi kan nå dig med information.

Hoppas vi ses den 19 november och under våra lunchwebbinarier under hösten. Fortsätt att stötta oss, gärna som månadsgivare, så ger du oss möjlighet att jobba långsiktigt. Det är avgörande för forskningen. Varmt tack!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.