Korttidsfasta och LCHF är effektivt mot fettlever
Idag kan alla som stöttar Kostfonden känna sig stolta och glada. För första gången kan vi presentera resultaten från ett av de forskningsprojekt vi har bidragit till: studien av kost vid fettlever. Den visar att både en 5:2-fasta och LCHF-kost kan motverka fettlever, och därmed förebygga levercancer, skrumplever och typ 2-diabetes.
Ända sedan vi grundade Kostfonden 2014 har vi längtat efter dagen när vi skulle kunna dela med oss av resultaten från en av de studier som vi har gett anslag till. Och nu är den dagen här! Resultaten från studien av kost vid icke-alkoholrelaterad fettlever har publicerats i tidskriften JHEP reports. De visar glädjande nog att båda de kostbehandlingar som forskarna har testat – en kalorireducerad LCHF-kost och en 5:2-fasta – gav en bra effekt.
– En grundfråga vi ville besvara var om en högfettdiet som LCHF skulle vara sämre på att behandla en fettsjukdom som fettlever, än en 5:2-fasta. Vårt huvudfynd är att båda dieterna är lika effektiva, säger Magnus Holmer, specialistläkare i gastroenterologi, som har varit huvudansvarig för studien.
LCHF och 5:2-diet halverade leverfettet
Studien inkluderade totalt 74 patienter och pågick under tre månader. De deltagare som fick stöd att följa en 5:2-fasta eller en kalorikontrollerad LCHF-kost, halverade i genomsnitt mängden fett i levern och ungefär hälften av dem botades från sjukdomen. I kontrollgruppen minskade leverfettet med 16 procent, och endast 8 procent blev botade.
Dessa resultat är viktiga. Antalet personer med fettlever har ökat dramatiskt i fotspåren av bukfetmaepidemin. Fettlever ger en förhöjd risk för levercancer och skrumplever, och många med fettlever har svårbehandlad typ 2-diabetes som ökar risken för hjärt-kärlproblem. Men trots att fettlever både är vanligt och kan ge allvarliga följdsjukdomar, saknas i dagsläget effektiva medicinska behandlingar. Länge har läkare visserligen vetat att fettlever kan botas med hjälp av en varaktig viktnedgång, och de har rekommenderat patienter att minska på mängden kalorier i maten och dra ner på alkoholen och sötsakerna. Men få har lyckats vända sin sjukdom.
Ju fler verktyg mot fettlever, desto bättre
Att båda dessa dieter ger en positiv effekt, innebär att patienterna nu kan erbjudas fler verktyg i kampen mot fettlevern och övervikten. Efter att studien avslutades, blev deltagarna uppmuntrade att följa det kostupplägg som de kände sig mest bekväma med. Efter ett år har Magnus Holmer träffat dem igen:
– En del av deltagarna har då valt att köra en kombination av LCHF och 5:2-fasta. Man ska göra det som fungerar för en själv och som man mår bra av. Vissa har fysiskt krävande jobb. Då är inte 5:2-fasta lämpligt. För personer som vill äta veganmat är det omöjligt att äta en LCHF-kost. Kostbehandlingen måste fungera för patienten, så det gäller att ha en pragmatisk syn på detta, säger Magnus Holmer.
Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning på Karolinska Institutet och ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd menar att studien ger viktig kunskap till vården:
– Många av mina patienter har en farligt hög fetthalt i levern, och det finns ingen läkemedelsbehandling som hjälper mot det. Den här studien visar att man snabbt kan minska mängden fett i levern med hjälp av kosten, och därmed förebygga högt faste blodsocker, högt blodtryck, leverskador och cancer.
Om du vill läsa en fördjupande analys av studien hittar du en sådan via denna länk.
Tack för allt stöd!
Varmt tack till alla ni underbara som stöttar Kostfonden och gör att vi kan ge anslag till viktiga koststudier. Ett speciellt varmt tack till alla månadsgivare och företagsvänner. Ert trogna stöd gör att vi kan satsa långsiktigt på högkvalitativ forskning. Är du inte månadsgivare ännu: bli det via denna länk. Varmt tack!
Näst i tur att publiceras är studien av kost vid fetma. Forskarna kommer skicka in den för publicering kring påsk. Sedan ska oberoende forskare granska den, men framåt hösten kan vi sannolikt få ta del av resultaten. Så spännande!
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!