Kostfonden satsar på en plattform för kostbehandling

15 nov. 2021

Under året som gått har det varit lite tyst från oss på Kostfonden. Men det innebär inte att vi har varit sysslolösa, tvärt om. Vi har arbetat för fullt för att utveckla en digital plattform för kostbehandlingar, så att vi ska kunna sprida resultaten av våra studier. Här kommer en hyllning till de som har hjälpt oss med detta, och en uppdatering av vårt arbete.

I går var det världsdiabetesdagen. I samband med den har Kostfonden de senaste åren satsat på informationskampanjer kring socker. I år har vi dock lagt våra resurser på ett annat viktigt projekt: att skapa en digital plattform för kostbehandlingar.

Att utveckla en sådan är en dröm som vi länge har närt, och nu börjar den att ta form! Detta tack vare två fantastiska och ovärderliga personer: Sofie och David Hallvig. Läs vidare så får du snart lära känna dem!

Ett verktyg för att stötta deltagare i koststudier

Det finns två skäl till att Kostfonden behöver en digital plattform för kostbehandlingar. För det första måste forskare få bättre verktyg för att stötta deltagare att följa olika kostupplägg i studier. Eftersom det är svårt att lägga om till en ny kost är det vanligt att deltagarna hoppar av, vilket sänker studiens kvalitet.

Att deltagarna ger upp sina ambitioner att lägga om kosten beror på många olika saker, till exempel tidsbrist, en känsla av att den nya kosten är trist eller svårigheter att få in specialkosten i ett familjeliv. Med hjälp av den digitala plattformen hoppas vi kunna bidra till att lösa en del av de här problemen. Matglädje är viktigt, och det måste vara lätt att hitta goda mat som går snabbt att laga och passar in i det övriga livet. Därför kommer plattformen att innehålla mängder av olika recept, som både fyller deltagarnas behov och forskarnas krav på hur kosten ska vara komponerad.

Plattformen kommer också att vara rustad med en kunskapsbank, där deltagarna kan lära sig om sin nya kost. De kommer till exempel att kunna få tips på hur man kan hantera ett övermäktigt sötsakssug eller vad som går att äta i stället för vitt ris till middagen. Kunskap är viktigt för att lyckas med en kostomläggning, och det digitala formatet lämpar sig utmärkt för att sprida både information och inspiration.

Tänk om effektiva kostbehandlingar kunde skrivas ut på recept

Det andra skälet till att vi vill utveckla den digitala plattformen är att det ska bli lättare att sprida resultaten från olika koststudier i vården. Om en kostbehandling visar sig vara effektiv, kan plattformens innehåll enkelt spridas vidare till fler behövande personer. Vår framtidsvision är att plattformens olika kostbehandlingarna ska kunna skrivas ut på recept i vården, på samma vis som man i dagsläget skriver ut läkemedel eller fysisk aktivitet. Vore inte det inte lysande, så säg?

En hyllningssång till paret Hallvig

Det finns en del kvar att göra innan plattformen är klar, men att den nu finns i en första version är helt och hållet tack vare Sofie och David Hallvig. David Hallvig – som har disputerat på artificiell intelligens – är en makalöst duktig utvecklare. Vid sidan av sitt vanliga arbete har han lagt hundratals timmar på att knacka kod åt oss, och vi på Kostfonden är honom evigt tacksamma för detta.

Sofie Hallvig pluggar till dietist vid Uppsala universitet, och har hjälpt till att tänka ut hur plattformen ska byggas för att forskare lätt ska kunna näringsberäkna olika recept. Hon har också utvecklat smarriga recept och kommer framöver att arbeta med den studie av kost vid typ 2-diabetes som Kostfonden bidrar till att sjösätta. Vi på Kostfonden tackar vår lyckliga stjärna för att dessa två fantastiska personer hjälper oss att förverkliga vår dröm!

Uppdatering Kostfonden studier

Så en uppdatering av de studier som Kostfonden har bidragit till att finansiera, och vi har härliga nyheter. I studien av kost vid IBS – som ju är världens största studie på området – har nu den sista deltagaren inkluderats. Den kommer att vara klar mot slutet av året. Sedan ska alla data analyseras och publiceras. Det tar några månader, men oj vad vi längtar efter att få ta del av de resultaten!

När det gäller studien av kost vid fetma skickade forskarna in de första resultaten för publikation för ungefär en månad sedan. Artikeln är nu ute på så kallad review, då den granskas av andra forskare. Vi hoppas få se resultaten i tryck någon gång i början av nästa år.

Studien av biomarkörer för en sockerkonsumtion är också snart klar. Forskarna håller på att sammanställa sina data och kommer skicka in dem för publikation till våren.

I studien av kost vid typ 1-diabetes har nu över 100 deltagare inkluderats i projektet. Totalt kommer studien att omfatta 150 personer, så det är en liten bit kvar innan den är klar. Vi får hoppas att coronaviruset håller sig lugnt i vinter och inte sätter fler käppar i hjulet för forskarna.

Till sist är det studien av kost vid typ 2-diabetes, som Kostfonden har samlat pengar till de två senaste åren. Forskarna har väntat på att den plattform som vi har hållit på att utveckla ska bli klar, så att den går att använda i studien. Nu ligger de i startgroparna för att dra i gång. Det är så spännande! Av de fyra miljoner kronor som Kostfonden har anslagit till studien, har vi nu samlat in två tredjedelar. Så tack alla ni underbara som bidrar till oss! Ert stöd gör skillnad.

Det var allt för nu. Lev väl och njut av god mat!

Foto: Natallia Nagorniak

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.