Kostfonden satsar:
Stor utvärdering av kolhydraters roll vid fetma

14 feb. 2018

Ger lågkolhydratkost den effektivaste viktnedgången? Eller handlar viktnedgång endast om att räkna kalorier? Är mättat fett verkligen farligt för hjärtat? Kostråden till personer med fetma har under lång tid debatterats intensivt. Kostfonden satsar nu 600 000 kronor i en högkvalitativ studie som kan bidra till att ge svar på dessa frågor.

Igår berättade vi om det första projektet som Kostfonden har valt att stödja i år: en utvärdering av olika kostbehandlingar vid fettlever. Idag har vi glädjen att berätta att vi också delar ut 600 000 kronor till Simon Dankel, forskare vid Institutionen för klinisk forskning, Universitetet i Bergen och Haukelands universitetssjukhus, som ska studera hur fetma effektivast behandlas med kosten:

– Fetma ökar över hela världen – till och med i länder där man haft problem med svält – och inget land har lyckats vända trenden. Under de senaste 40-50 åren har vi haft fokus på att reducera mängden fett i maten och det har inte fungerat. Det har lett till att vi istället har börjat äta mer raffinerade kolhydrater. Vi ska undersöka om dessa kolhydrater har en mer negativ effekt på hälsan än vad man tidigare har antagit, säger Simon Dankel.

Hur illa är mättat fett?

Genom studien, som kallas CarbFunc, kommer Simon Dankel även att utvärdera de långsiktiga effekterna av att äta mycket mättat fett. Varningen för att mättat fett kan orsaka hjärt-kärlsjukdom har under senare år blivit allt mer ifrågasatt. I Simon Dankels studie kommer vissa av deltagarna att äta tre gånger mer mättat fett än vad som rekommenderas.

– I en tidigare pilotstudie såg vi att det onda LDL-kolesterolet till en början gick upp lite, men att det efter tre månader var tillbaka på utgångsnivån. Nu ska vi undersöka långtidseffekterna av att äta mycket mättat fett, säger Dankel.

Studien kommer att inkludera 150 personer med fetma som lottas till en utav tre olika kostbehandlingar. En grupp ska äta en strikt lågkolhydratkost, fri från vetemjöl och socker, där 30 procent av alla kalorier kommer från mättat fett. En andra grupp kommer att äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna: maximalt 10 energiprocent mättat fett, nyckelhålsmärkta lightprodukter och en stor andel kolhydrater. Den tredje gruppen får också äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna, men alla kolhydrater ska vara minimalt raffinerade. Socker och vetemjöl utesluts helt.

– Vår huvudhypotes är att kolhydraterna i maten påverkar viktnedgången. Vi kommer att undersöka om mängden spelar roll eller om det främst handlar om kvaliteten på kolhydraterna, säger Simon Dankel.

App ska stödja deltagarna att följa kostråd

Deltagarna kommer att få stöd att följa de olika kostråden med hjälp av en app som innehåller flera hundra recept på vad de kan äta till frukost, lunch och middag. Samma app användes i den tidigare pilotstudien och var då till stort stöd för deltagarna.

– De tyckte att det var praktiskt att hjälpen fanns i telefonen som man alltid har med sig. Med hjälp av appen kan deltagarna till exempel generera en inköpslista på alla ingredienser de behöver under en vecka, säger Dankel.

Tack vare bidraget från Kostfonden kommer han att kunna utveckla appen så att den innehåller ännu fler näringsberäknade recept. Dessutom kommer pengarna att användas till olika former av analyser. Förutom mängden bukfett, kommer bland annat deltagarnas blodfetter, blodsocker, känslighet för insulin, mängd fett i levern, tarmflora och många andra parametrar att undersökas.

– Stödet från Kostfonden har stor betydelse för oss. Vi har höga ambitioner och appen som vi utvecklar kommer att kunna bli till ett värdefullt verktyg i framtida studier, säger Dankel.

Studien påbörjades i januari och kommer att pågå under två år. Kostfondens vetenskapliga råd bedömer att den håller en mycket hög kvalitet och att den fyller viktiga kunskapsluckor inom området mat vid fetma.

Stöd oss för mer högkvalitativ forskning

Återigen – tack alla ni som stödjer oss och har gjort det möjligt att satsa på den här studien! Ett extra stort tack till Romme Alpin som förra våren donerade 240 000 kronor till Kostfonden vilket nu bidrar till att vi kan stödja det här projektet.

Vill du också stödja oss eller bli vår företagsvän? Läs här om hur du gör: lämna bidrag.

I morgon kommer vi att berätta om det tredje projektet som vi har valt att satsa på inom ramen för vår utlysning. En liten spoiler: målet är att få till en av de största utvärderingarna någonsin av hur kosten kan användas för att behandla typ 2-diabetes.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.