Kostfonden snart 10 år: Boka in jubileumsseminarier

19 sep. 2024

Den 30 september fyller Kostfonden 10 år. Vi tänker fira på bästa möjliga vis: genom att lyfta kosten fantastiska hälsoeffekter. Under fem digitala lunchseminarier ska vi intervjua de forskare som vi har stöttat sedan vi grundades 2014. Så ta fram almanackan och blocka dessa luncher!

Fler av de studier som vi har stöttat tillhör de största hittills i världen inom sina respektive områden. Så vad har fått forskarna att vilja genomföra dessa studier? Hur har det varit? Och framför allt: vad har de kommit fram till?

Forskarna kommer att intervjuas av Kostfondens grundare, Ann Fernholm. Intervjuerna kommer att ske via Zoom mellan 12.00-12.30. Här är vårt program:

IBS – kostbehandling effektivare än läkemedel

Måndag 30 september – dagen när vi fyller 10 år – kommer vi att lyfta det första projekt som Kostfonden gav anslag till: studien av kost vid IBS. När resultaten publicerades i april i år fick studien global uppmärksamhet. Följ denna länk och anmäl dig, så kommer du att få höra Magnus Simrén, professor och överläkare, och Stine Størsrud, docent och överdietist, berätta om de banbrytande resultaten.

Typ 1-diabetes – en lågkolhydratkost har bra effekt på blodsockret

Måndag 14 oktober pratar vi om kolhydraters roll vid typ 1-diabetes. Länge har det debatterats om en lågkolhydratkost hjälper eller stjälper vid typ 1-diabetes. Anneli Björklund, docent och överläkare, och Afroditi Barouti, med. dr och dietist, kommer att berätta om vad deras preliminära resultat visar. Följ den här länken och anmäl dig!

Barnreumatism – kostbehandling gav förvånande effekt

Måndag 28 oktober berättar Lillemor Berntson, docent och överläkare, om sina erfarenheter av att behandla barn med reumatism med kosten. Hon har genomfört en pilotstudie som gett väldigt spännande resultat. Nyligen fick hon ett anslag om totalt 1,6 miljoner av Kostfonden för att genomföra en större studie inom området. Anmäl dig via denna länk!

Fettlever – korttidsfasta och LCHF är effektiva behandlingar

Onsdag 13 november fördjupar vi oss i fettlever. Antalet personer med fettlever ökar dramatiskt i fotspåren av fetmaepidemin. En studie som Kostfonden har stöttat visar att både korttidsfasta och en LCHF-kost i många fall kan bota sjukdomen. Anmäl dig via denna länk och möt Magnus Holmer, med. dr och specialistläkare, en av forskarna bakom studien.

Kost vid fetma – ska man snåla på fett eller kolhydrater?

Vårt sista seminarium – måndag den 25 november – handlar om viktnedgång. För vad fungerar bäst? Att snåla på fettet eller kolhydraterna? Resultaten från en studie som Kostfonden har bidragit visar att den frågan kanske är irrelevant. Anmäl dig till webbinariet via denna länk, så berättar Simon Dankel, professor, mer om resultaten.

Bjud in kollegor, vänner, nära och kära. Medan ni lyssnar: njut av en riktigt god lunch som gör er gott. Välkomna!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.