Kostfondens årskrönika 2022: Banbrytande studier börjar ge resultat

31 dec. 2022

Det gånga året har bjudit på en rad spännande kostnyheter. Preliminära data från studien av kost vid IBS visar att kostbehandlingar kan vara effektivare än läkemedel mot magsmärtor. En annan studie som Kostfonden har bidragit till avslöjar att det går att äta en nästan normal mängd mat och ändå tappa i vikt. Här kommer en resumé av året som gått.

År 2022 var det åttonde fulla verksamhetsåret för Kostfonden. Trots det tuffa ekonomiska läget har vi kunnat samla in nästan lika mycket som förra året, närmare 1,35 miljoner kronor. Ett rungande tack till alla er som på olika vis stöttar oss! Ni gör så att vi kan finansiera banbrytande studier inom kostområdet. Låt oss nu summera de framsteg som gjorts under 2022!

Kost effektivare än läkemedel mot magsmärtor

En mycket efterlängtad händelse var att vi fick preliminära resultat från studien av kost vid IBS. Det var det första projekt som Kostfonden bidrog till när vi grundades. Studien har tagit tid att genomföra eftersom det är en av de största någonsin inom området. Men den som väntar på något gott… Analysen visar att de två kostbehandlingar som testades – en strikt lågkolhydratkost och en låg-FODMAP-kost – motverkar magsmärtorna effektivare än en optimerade läkemedelsbehandling. Under 2023 kommer dessa resultat att publiceras. Vi ser så mycket fram emot det!

Resultaten ifrågasätter: krävs kraftig kalorireduktion?

I september publicerades också intressanta resultat från studien av kost vid fetma. Som den norska tidningen Aftenposten skrev i en rubrik: effekterna överraskade forskarna. Trots att alla deltagare fick äta en nästan normal mängd kalorier, gick de ner 6–8 kg i vikt under det år som studien pågick. Andelen fett eller kolhydrater i maten tycktes inte spela någon roll för viktnedgången. Nyckeln tror forskarna i stället var att alla deltagare åt mat lagad från grunden på naturliga råvaror, samtidigt som de minimerade mängden tillsatt socker och ultraprocessad mat. Via denna länk kan du läsa en mer detaljerad analys av studien.

Stort anslag till studien av kost vid typ 2-diabetes

I november firade vi Världsdiabetesdagen med en mycket glädjade nyhet: norska delen av studien av kost vid typ 2-diabetes har fått ett anslag om ungefär 2,7 miljoner kronor. Bidragsgivare var stiftelsen Dam i Norge. Studien drog i gång i våras. Vissa deltagare har redan fått ett normalt blodsocker, vilket har uppmärksammats av NRK:s riksnyheter.

Den svenska delen av projektet har också dragit i gång. Forskarna på Karolinska rekryterar nu deltagare med typ 2-diabetes. Känner du någon som vill vara med? Det finns info om hur man kan anmäla sig via denna länk.

Kostfonden kommer att ingå i innovationsprogram för folkhälsa

I december kunde vi berätta att vi har blivit antagna till ett innovationsprogram som drivs av myndigheten Vinnova. Målet är att radikalt förändra området ”preventiv hälsa genom mat”. Tillsammans med övriga deltagare ska vi utforska hur vi kan förebygga olika livsstilssjukdomar. Programmet pågår fram till augusti nästa år. Det ska bli en otroligt spännande resa!

Kostfonden fortsätter att stötta banbrytande forskning

Förutom att delta i Vinnovas innovationsprogram kommer vi fortsätta att stötta banbrytande koststudier under 2023. Som vi berättade precis före jul har många kostforskare svårt att få finansiering till sina projekt. Därför har vi gett garantier till både IBS–projektet och typ 2-diabetes–projektet. Om forskarna inte får anslag från andra finansiärer kommer vi att kliva in med mer pengar så att de kan fortsätta driva de viktiga projekten.

Studien av kost vid typ 1-diabetes kommer att gå i mål 2023

Under 2023 kommer också att studien av kost vid typ 1-diabetes att gå i mål. Forskarna har precis inkluderat de sista deltagarna i projektet. Eftersom deltagarna följs under ett år kommer de sista undersökningarna att göras mot slutet av 2023. Sedan ska forskarna analysera alla sina data, så resultaten kommer att publiceras tidigast 2024. Vi är så otroligt stolta att vi bidragit till detta projekt, för det är det första i sitt slag i världen och otroligt viktigt ur ett patientperspektiv.

Under 2023 kommer vi på Kostfonden också att fortsätta utveckla den digitala plattform som vi har tagit fram för att sprida kostbehandlingar. Så vi har mycket jobb framför oss!

Tack till alla super-supporters

Innan vi avslutar vår årkrönika vill vi speciellt tacka två personer som arbetar ideellt för Kostfonden. Det är Karin Eldh som skriver ut alla våra gåvobrev och Michèle Wilcox som översätter texter till vår engelska sajt, dietaryscience.com. Ni är guld värda!

Med detta önskar vi er alla ett riktigt Gott Nytt År. Låt oss framför allt hoppas att 2023 blir ett år som går i fredens tecken!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.