Kostfondens nya mål:
Nordisk studie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes
Är de kostråd som har getts till personer med typ 2-diabetes ineffektiva? Forskare från Norge, Danmark och Sverige vill nu gemensamt utvärdera om en strikt lågkolhydratkost motverkar typ 2-diabetes bättre än den traditionella lågfettkosten. Kostfonden ger dem 100 000 kronor för att planera projektet och söka forskningsmedel. Målet är en internationell studie som kan ligga till grund för effektivare kostråd över hela världen.
Antalet personer med typ 2-diabetes har exploderat – närmare en tiondel av världens befolkning har sjukdomen. Den kryper ner i åldrarna och i vissa länder drabbas även tonåringar. En 50-åring som får sjukdomen avlider i genomsnitt sex år tidigare än en frisk person, ofta av hjärt-kärlsjukdom. Nu talar en hel del för att de kostrekommendationer som har getts till personer med typ 2-diabetes kan ha förvärrat situationen.
– I de flesta länder i världen rekommenderar man personer med typ 2-diabetes att äta en lågfettkost som innehåller mycket kolhydrater, men det har kommit studier som visar att man kan få en bättre effekt om man istället skär ner på kolhydraterna. En del reverserar sin diabetes. Samtidigt finns det mycket skepsis kring det höga fettinnehållet i lågkolhydratkosten. Därför behövs det studier som undersöker om en lågkolhydratkost kan vara ett bra och tryggt alternativ på lång sikt, säger Simon Dankel, forskare vid Centret för näring, Institutionen för klinisk forskning, Universitetet i Bergen och Haukelands universitetssjukhus.
Studie ska planeras under våren
Kostfonden berättade igår att vi stödjer Simon Dankels studie av olika kostbehandlingar vid fetma. Han får också 100 000 kronor för att planera en nordisk studie av kost vid typ 2-diabetes tillsammans med en rad forskare från Köpenhamns universitet, Lunds universitet och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Målet är att genomföra en av de största utvärderingarna hittills av hur kosten påverkar typ 2-diabetes.
– Idag behöver många använda mediciner för att få ner sitt blodsocker och det leder ofta bara till att sjukdomen blir värre över tid. Därför är viktigt att studera vilka kostråd som effektivast kan motverka diabetes, säger Dankel.
Under våren ska forskarna träffas för att planera projektet. Sedan kommer de att söka pengar från olika forskningsfinansiärer för att bekosta studien. Kostfonden kommer att stötta forskarna i sökandet efter finansiärer precis som vi har gjort med studierna av kost vid IBS och typ 1-diabetes.
Vill du bidra till detta arbete? Hittills har varje hundralapp som donerats till Kostfonden genererat minst 500 kronor till välgjorda vetenskapliga studier. Bli månadsgivare eller företagsvän till oss – så stärker vi gemensamt kostens roll i vården. Den mat vi äter ska göra oss friskare, inte orsaka sjukdom!
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!