Kostfondens satsning på typ 1-diabetes
– vi har samlat in 600 000 kronor
TACK ALLA BIDRAGSGIVARE. Kostfonden har nu samlat in 600 000 kronor till den studie av kost vid typ 1-diabetes som kommer att genomföras vid Karolinska Sjukhuset. Forskarna söker nu medel från andra fonder och finansiärer för att få fullt stöd till projektet. Studien kommer att bli den största hittills i sitt slag.
Många med typ 1-diabetes – den form av diabetes som drabbar barn och unga – har problem att reglera sitt blodsocker. I längden skadas ögon, njurar och hjärta, alltför ofta förkortas livet.
För att fler personer med diabetes ska kunna leva friska behövs effektivare kostbehandlingar som sänker och stabiliserar blodsockret. Därför beslöt Kostfonden i september månad att satsa på en studie som kommer att ledas av Anneli Björklund, docent och överläkare vid Karolinska Sjukhuset. 135 personer ska slumpmässigt delas in i tre grupper. En grupp kommer att få rekommendationer om att följa en traditionell diabeteskost med 50-60 energiprocent kolhydrater; en andra grupp ska följa en måttlig lågkolhydratkost med 30-40 procent kolhydrater och en tredje grupp, en strikt lågkolhydratkost med 10-20 procent kolhydrater.
Söker medfinansiärer till projektet
Tack vare alla fantastiska månadsgivare och donatorer har Kostfonden nu samlat in 600 000 kronor till projektet på Karolinska. Totalt beräknas studien kosta 3,6 miljoner kronor. För att få full finansiering håller forskarna nu på att söka medel från andra forskningsfinansiärer. Under hösten har de skickat ansökningar till Skandias forskningsfond och Diabetesfonden. Under våren kommer de att söka medel från bland annat Stockholms läns landsting (så kallade ALF-medel), Vetenskapsrådet, Forte, Hjärt- och lungfonden och AFA:s forskningsfond.
Vi på Kostfonden har stora förhoppningar om att fler kommer att vilja stödja projektet. Myndigheten SBU har definierat kostbehandling vid diabetes som en kunskapslucka som behöver fyllas. Drabbade har rätt att få kostråd som är vetenskapligt utvärderade och effektivare kostbehandlingar kan även leda till stora besparingar inom diabetesvården.
Kostfondens vetenskapliga råd kommer under december månad att ta ställning till vilken kunskapslucka vi ska fylla härnäst, men fonden gör inte några andra satsningar förrän studien vid Karolinska är fullt finansierad. Om det behövs kommer vi att satsa mer än 600 000 kronor eftersom projektet bokstavligen är livsviktigt.
Vill du också bidra till detta projekt? Ge en julgåva, bli månadsgivare eller bli vår företagsvän.
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!