Lågkolhydratkost är en effektiv behandling av fettlever
Cirka en fjärdedel av alla vuxna i världen har fettlever, en sjukdom som ökar risken för skrumplever, levercancer, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Nu visar en svensk studie att en strikt lågkolhydratkost kan få fettet att försvinna ur levern på två veckor. Det är ett viktigt genombrott.
Idag finns ingen effektiv läkemedelsbehandling av fettlever och det räknas som en kronisk sjukdom. Rådet till drabbade är att gå ner i vikt, men få lyckas i längden. Nu visar en studie genomförd vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset att en strikt lågkolhydratkost kan vara till stor hjälp för patienterna.
– Vi visar att en lågkolhydratkost snabbt och effektivt minskar leverfettet och förbättrar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, säger Jan Borén, professor vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin, Göteborgs universitet, och ansvarig för studien som publicerades i Cell Metabolism.
Fettlever följer i fetmans fotspår och den dominerande hypotesen kring varför fettlever utvecklas är att personerna går upp i vikt och lagrar fett i kroppen. Samtidigt misstänker vissa forskare att en rubbad tarmflora kan bidra till att fettlever utvecklas; andra menar att sockerarten fruktos är en bov i dramat. Fruktos, som finns i vitt socker, omsätts i levern och en överkonsumtion leder till att levern börjar bilda fett.
Ingen viktnedgång – ändå försvann leverfettet
I den nypublicerade undersökningen fick deltagarna fortsätta äta lika många kalorier, samtidigt som de kraftigt skar ner på kolhydraterna i maten och istället åt mer protein. De visade en tendens till viktnedgång fick ännu mer mat att för att hålla vikten. Trots att vikten i princip hölls konstant, brändes fettet bort hur levern. Redan första dagen såg forskarna en positiv förändring.
– Effekten beror sannolikt på att ett lågt kolhydratintag minskar bildningen av fett i levern och att man börjar bryta ner fettsyror. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att dieten vi gav innehöll en ökad mängd protein och en något annorlunda fettsammansättning. Dessa skillnader kan också ha haft en betydelse, säger Jan Borén.
Tarmfloran började tillverka folsyra
Forskarna såg även stor förändring av tarmfloran. Ett överraskande fynd var att tarmbakterierna började tillverka mer av vitaminet folsyra.
– Folsyra behövs för förbränning av fettsyror i levern, så detta hade också en betydelse för det minskade leverfettet, säger Jan Borén.
En tredje positiv fynd var inflammationen i kroppen dämpades, vilket i längden sannolikt minskar risken för skrumplever och levercancer.
Hannes Hagström, specialistläkare vid Gastrocentrum på Karolinska universitetssjukhuset, tycker att studien är intressant:
– Det är en extremt detaljerad kartläggning av vad som händer med levern vid lågt intag av kolhydrater på kort sikt, säger han.
En svaghet är dock att studien saknade kontrollgrupp. Kostfonden berättade nyligen att vi har beslutat stödja en studie där Hannes Hagströms forskargrupp undersöker effekten av en lågkolhydratkost och 5:2-fasta på fettlever. Den studien är mindre detaljerad, men har en kontrollgrupp, inkluderar flera patienter och pågår under en längre tid, vilket gör att den kommer att komplettera studien från Sahlgrenska på ett bra vis.
Allt fler barn drabbas
Om en ny behandling av fettlever etableras är det ett fantastiskt framsteg. Allt fler unga drabbas och i till exempel USA ses en oroande ökning av behovet av levertransplantationer. Ett viktigt nästa steg är att undersöka om vissa delar av kostomläggningen är viktigare än andra. När barn med fettlever enbart minskade konsumtionen av tillsatt socker ledde även det till att en stor andel av leverfettet brändes bort. Patienterna behöver också få reda på om de måste fortsätta den strikta kosthållningen eller om det till exempel räcker att utesluta raffinerade kolhydrater ur maten för att behålla den positiva förändringen.
Frågorna är många. Men tänk så spännande att en kostomläggning kan få tarmbakterierna att börjar tillverka mer folsyra. Det visar hur att den mat vi äter påverkar oss på många olika vis!
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!