Efter åratal med magproblem:
Lågkolhydratkosten gav effekt på bara en vecka

14 maj 2024

Under större delen av sitt liv har Helena haft kraftiga problem en smärtande, gasig och förstoppad mage. Efter bara en vecka på lågkolhydratkost märkte hon en stor skillnad. Nu vet hon vad hon kan göra för att slippa återkommande problem.

För ett par veckor sedan kunde vi på Kostfonden glädjande nog berätta att en banbrytande studie av kost vid IBS, som vi har bidragit till, har publicerats. Resultaten visar att de två kostbehandlingar som forskarna på Sahlgrenska testade, hade bättre effekt än läkemedel mot magproblemen (läs mer via denna länk).

En av de som var med i studien är Helena. Så länge hon kan minnas har hon haft problem med magsmärtor, gaser och förstoppning. På en tiogradig skala har smärtorna vissa dagar legat uppåt åtta–nio.

– Jag jobbar i sjukvården som sekreterare och har skrivit en mängd olika journaler, så jag har misstänkt att jag har IBS. Men jag har inte brytt mig om att söka vård för det. Som många med IBS-problematik har jag lagt skulden på mig själv och trott att det berott på min kosthållning, säger hon.

IBS–problemen orsakade en stor stress

Först när hon såg en annons på Facebook om koststudien på Sahlgrenska bestämde hon sig för att ta tag i saken. När hon kom med i studien fick hon svara på mängder av frågor om magproblemen och vilken effekt de har haft på hennes dagliga liv.

– Det startade många tankar i huvudet på mig. Plötsligt blev det påtagligt hur det har påverkat mig, säger Helena.

Ofta var hon förstoppad. När det efter några dagar släppte kunde hon få väldigt bråttom till toaletten och magen började smärta. Hon behövde sitta på toaletten länge. Sammanföll det med en resa, ett seminarium på jobbet, en fest eller något annat, innebar det en stor stress. Dessutom påverkade de återkommande magproblemen samlivet på ett negativt vis.

Efter en vecka på LCHF skötte sig magen bättre

I studien på Sahlgrenska lottade forskarna deltagarna till en av tre olika behandlingar: en optimerad läkemedelsbehandling, en lågkolhydratkost eller en låg-FODMAP-kost. Helena hamnade i lågkolhydratgruppen. Hon fick ett häfte med en rad olika recept från dietisten. Sedan fick hon råvarorna till den mat hon skulle laga hemskickade till sig under en månad.

– Det kom hem massor av mat. Tidigare åt jag ganska lite mat, eftersom jag hade svårt att gå på toa, så det var stort att få äta så mycket, säger hon.

Trots att hon började äta mer, märkte hon snabbt en stor skillnad. Redan efter någon vecka kunde hon konstatera att magproblemen hade lugnat sig.

– Jag fick en väldigt bra respons. Det bildades mycket mindre gaser och min mage skötte sig mycket bättre.

Viktnedgång och bättre blodvärden som bonus

Efter en månad – när det var dags att svara på forskarnas alla frågor igen – blev effekten av kosten tydligt för Helena. Hon mådde mycket bättre och det blev en stor skillnad i hur hon svarade på olika frågor. Rädslan att plötsligt behöva springa på toaletten hade försvunnit. Som en bonus fick hon dessutom en bra effekt på blodvärdena.

– De låg bra redan från början, men blev snäppte bättre. Trots att jag åt så himla mycket gick jag dessutom ner i vikt. Jag tror att det beror på att allt det ”vita” försvann – bröd, pasta, ris och sådant.

Nu har det gått några år sedan Helena var med i studien. Hon äter inte lågkolhydratkost kontinuerligt, men plockar då och då fram recepthäftet som hon fick av dietisten eftersom hon vet att när hon följer recepten så blir hon bättre i magen.

– Studien har betytt mycket. Jag fick en insikt i vad jag kan äta och inte äta. Till exempel insåg jag att jag kan nöja mig med att äta grönsaker eller en sallad till kött. Jag behöver inte potatis, ris eller pommes, utan kan äta mera grönsaker.

Under studiens gång fick hon också upp ögonen för nya råvaror. Nu äter hon spetskål till maten och i trädgården växer zucchini som hon använder i gratänger.

– Både jag, min man och barnen – när de är hemma – tycker zucchini är jättegott.

God mat kan göra gott

Visst är det fantastiskt att det går att bli friskare genom att äta god mat? Vi på Kostfonden har nu lagt in recepten som gjorde att Helena mådde mycket bättre i vår digitala plattform för kostbehandlingar, Treat Lifestyle. Vi har fått ett projektanslag från myndigheten Vinnova för att i en pilotstudie testa om det går att sprida kostbehandlingar digitalt. IBS är ett gigantiskt folkhälsoproblem. Det är många som behöver hjälp och vi hoppas att detta ska kunna bidra till att fler kan få må bättre! Känner du någon som har en IBS-diagnos och behöver hjälp? Be dem kontakta oss via kontaktformuläret som du hittar via denna länk.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.