Så fick 18-åriga Lucas en hållbar sockerkonsumtion

18 nov. 2020

Nu synar vi på Kostfonden sockret igen, och i år satsar vi på det goda exemplet. Denna vecka får du följa fem fiktiva personer som har blivit sockersmarta. Idag träffar vi 18-åriga Lucas, som förut kunde få i sig upp mot 44 sockerbitar under en dag. Numera är han sockersmartast i klassen.

Tidigare denna vecka har vi berättat hur åttaåriga Viktor och 18-åriga Wilma har lyckats minska på sockret så att de klarar rekommendationerna. Idag är det dags att återigen träffa Lucas. Kanske minns ni honom från förra året när vi synade sockret? Det var vår praktikant Ingrid Engquist som skrev om honom. Han är fiktiv, men inspirerad av hennes klasskompisar. Han fick i sig hela 44 sockerbitar under en dag. Så länge som han tränar kan han dricka och äta vad han vill, tänkte han då. Nu har vår fiktiva 18-åring skaffat sig sockerkoll och tänkt om.

Somnar tidigare och äter frukost

Ett skäl till varför Lucas fick i sig så fruktansvärt mycket socker var att han aldrig åt frukost. Han spelade datorspel till långt in på nätterna, somnade ofta alldeles för sent och sov för länge för att hinna med frukost. Istället tog han en energidryck på väg till skolan och sedan en vaniljmunk i skolkafeterian.

Nu har han kommit överens med sina föräldrar om att deras wifi ska stängas av klockan 21.30 varje kväll. Han lägger sig tidigare och går upp i tid för att hinna med frukosten. Han har återgått till en gammal vana från barndomen…

Förra året fick Lucas i sig elva sockerbitar redan innan lunch. I år är frukosten fri från tillsatt socker.

…och äter havregrynsgröt med mjölk och russin. Den frukosten står han sig bra på. Köper han något i skolkafeterian är det numera oftast bara en frukt.

Läsk är en sockervärsting

Lucas går på Värmdö gymnasium i Stockholm och där finns ingen skolmatsal. Alla elever får istället ett matkort att handla för. Lucas käkar fortfarande gärna hamburgare, men numera skippar han…

I en halvliter Fanta finns 19 sockerbitar. I år får Lucas bara i sig 1,5 sockerbitar från hamburgaren.

…lunchläsken. Att läsk innehåller mycket socker har han vetat länge, men att han brukade svepa hela sin maximala dagsranson socker på en kvart under lunchen förstod han först när han läste på.

På väg till gymmet köper han fortfarande då och då en drickyoghurt. Men numera blir det oftare…

Förra året: Drickyoghurt 4,5 sockerbitar. I år: banan.

…ett par bananer. Det socker som finns i frukt är naturligt, och kommer med fibrer, vitaminer, antioxidanter och annat som kroppen behöver.

I hemlagad mat finns sällan mycket socker

När Lucas kommer hem från träningen vid sjutiden, har hans pappa som vanligt lagat middag. I dag serveras det…

Lucas pappa har nästan aldrig socker i den mat han lagar.

…kassler med mathavre, bönor, blomkål och spenat. Det är i princip sockerfri mat. I kasslern finns visserligen en gnutta druvsocker, men det är så lite att det knappt räknas.

Godis och läsk är våra största källor till socker

Förutom att Lucas har slutat dricka läsk, har han dragit ner på godiset. Det äter han numera bara på helgen. Framför teven blir det därför ett äpple från familjens trädgård, istället för en snickers.

Godis är svenskens största källa till socker. I en 50 grams Snickers ryms åtta sockerbitar. Frukt innehåller inget tillsatt socker alls.

Från 44 till 1,5 sockerbitar

Så hur gick det för Lucas i år? Det enkla svaret på den frågan är…

…lysande!!! Han har gått från 44 bitar tillsatt socker i maten, till 1,5. De stora förändringarna är att han har slutat dricka läsk och skurit ner på vardagsgodiset. Därmed har han inte bara minskat risken för att senare under livet drabbas av övervikt och typ 2-diabetes, utan även hål i tänderna. Win, win, win!

I morgon ska vi träffa småbarnsmamman Tina igen. Hon fick förra året i sig 28 sockerbitar under en vanlig dag. Gissa hur många det blir i år?

Dela och sprid nu detta, så att fler kan bli sockersmarta!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.