Lyckat seminarium om socker på riksdagen

25 apr. 2019

Ett trettiotal personer samlades i går på riksdagen för att diskutera överkonsumtionen av socker i Sverige. Alla var eniga om att vi måste börja förebygga all ohälsa. Kostfondens förslag är att inrätta ett nationellt mål där sockerkonsumtionen bör minskas till under 25 kg socker per person och år.

I tillägg till ett tiotal riksdagsledamöter från S, M och Mp, lockade gårdagens seminarium representanter från Cancerfonden, Diabetesorganisationen i Sverige, Föreningen Frisk Mat, Generation Pep, GIH, Hälsofrämjandet, Postkodsstiftelsen, Svenska Ödemförbundet och ett antal kostansvariga på kommuner och äldreboenden, med flera.

Alla hälsandes välkomna av de riksdagsledamöter som arrangerade lunchen: Ulrika Jörgensen (M) och Mats Wiking (S).

De passade på att presentera en mycket glad nyhet: att de kommer att starta upp ett friskvårdsnätverk i riksdagen, med målet att gemensamt arbeta för att stärka folkhälsan. Fantastiskt bra, tycker vi på Kostfonden!

Propaganda ledde till att socker blev vardagsmat

Kostfondens grundare Ann Fernholm inledde med en historisk tillbakablick. Hon berättade om hur sötsaker på 1930-talet gick från att vara festmat till att bli vardagsmat, med hjälp av en hel del propaganda:

På 1850-talet, när det första svenska sockerbolaget grundades, förbrukade vi i Sverige 4 kg socker per person och år. I dag förbrukar vi runt 40 kg. När Ann Fernholm visade upp den mängd sötsaker som varje år produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj gick det en lätt sus genom rummet:

Halva befolkningen har numera övervikt eller fetma, och allt fler får exempelvis typ 2-diabetes, cancer och artros. Ann Fernholm lyfte speciellt fram riskerna med fetma och diabetes hos gravida, vilket enligt vetenskapliga studier är kopplat till en ökad risk för att fostret ska ta skada.

– Jag hoppas att vi alla här gemensamt verkligen kan börja jobba mot den höga sockerkonsumtionen, för det är inte hållbart att det årligen produceras 60 kg godis och choklad åt en svensk tvåbarnsfamilj, sa hon.

Nationellt mål för sockret

I en rapport som Ann Fernholm presenterade under seminariet föreslår Kostfonden ett nytt nationellt mål: att sockerförbrukningen bör minskas från dagens 37,5 kg per person och år, till maximalt 25 kg.

– Tittar man på Sydkorea, som har mindre problem med fetma, förbrukar de 21 kg socker per person och år, och Japan ligger bara på 16 kg, sa Ann Fernholm.

Klasskillnader i hälsa

Efter föredraget blev det ett panelsamtal med folkhälsoforskaren Erik Hemmingsson, GIH, Ann Fernholm och Susanna Almström, som driver projekten Fredagsfys Sverige och en sockersmart skola.

Erik Hemmingsson tog upp de stora klasskillnaderna som finns i Sverige när det gäller övervikt och livsstil:

– I Stockholm har vi ungefär 2–3 gånger så mycket övervikt och fetma i de utsatt områdena, i jämförelse med Östermalm och Danderyd. Och tar ni den röda linjen från Mörby centrum till Hallunda, så skiljer det ungefär sju år i förväntad livslängd, sa han, och refererade till forskning som visar att för resurssvaga familjer är billiga sötsaker ett sätt att göra livet lite festligare.

– Vi måste göra det lättare för alla att göra rätt, och vi måste försöka hjälpa de som har det jobbigast i samhället.

Föreslog ökad moms på läsk

Erik Hemmingsson uppmanade politikerna att ta tillvara erfarenheterna från arbetet mot rökning och alkohol, som har varit framgångsrikt.

– Vi behöver fundera på om vi ska ha samma moms på läsken som på grönsakerna. Kan vi inte hjälpa människor, så att även utsatta har råd att äta nyttig mat?

Punktbeskattning av läsk i Mexiko har lett till en minskad konsumtion och effekten har bestått under lång tid, berättade Erik Hemmingsson.

Ungdomar positiva till sockersmart fika

Susanna Almströms erfarenhet är att det med relativt små medel går att få ungdomar att dra ner på sockret. När hon successivt skulle byta ut chokladbollar och andra sötsakerna mot mer sockersmarta alternativ i en skolkafeteria i en av Sveriges största gymnasieskolor, mötte hon främst på motstånd från de vuxna.

– Vi möter aldrig på motstånd från ungdomarna, så länge som vi pratar med dem, informerar dem och inspirerar dem. Men de vuxna säger att ”det kommer aldrig att gå” eller ”det är bättre att de äter en bulle och dricker Yoggi Yalla, så att de orkar med de sista lektionerna.”

I dag har omsättningen ökat i den skolkafeteria som Susanna Almström var med och förändrade.

– De har tripplat och ibland fyrfaldigat försäljningen. Utbudet är numera schyssta smörgåsar med mycket grönsaker, ägg, olika smoothies, fruktsallader, grönsaker med hummusdipp.

(Innan vi går vidare, måste vi visa det härliga sockersmarta fika som Susanna Almström bjöd alla deltagare på:)

Det behövs breda och långsiktiga lösningar

När riksdagsledamöterna efter ett tag bjöds in i samtalet var de ense om att folkhälsoarbetet måste bli mer förebyggande och att sockerkonsumtionen behöver minskas i Sverige. Det finns dock skiljelinjer kring hur detta kan ske. Mats Wiking såg positivt på Erik Hemmingssons förslag om en höjd moms på läsk, medan Ulrika Jörgensen hade ett annat förslag:

– Jag skulle hellre vända på det, så att det blev billigare att äta rätt.

Mats Wiking poängterade att de åtgärder som görs, behöver vara långsiktiga:

– Vi behöver ha breda lösningar politiskt, som klarar sig över regeringsskiften.

Under seminariet lyftes många fler frågor, bland annat den starka lobbyingen från sockerindustrin. Titta på hela seminariet via denna länk.

Vi på Kostfonden är oerhört glada att frågan kring sockret nu har lyfts i riksdagen. Ska vi vända fetmaepidemin, måste regering och riksdag börja agera. Vi kommer att fortsätta stödja de riksdagsledamöter som vill jobba mot sockret. Som Erik Hemmingsson sa under samtalet:

– Det är dags för alla goda krafter att samverka om vi ska komma någonstans i den här viktiga hälsofrågan.

Låt oss jobba tillsammans, så att fler kan leva friska!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.