Med smarta val minskade Peter på onödigt socker
Vi på Kostfonden fortsätter att syna sockret, och i år satsar vi på sockersmarta exempel. Hur kan vi minska på allt onödiga socker som vi får i oss utan att vi tänker på det? Idag visar vi hur 63-åriga Peter lyckades få ner det tillsatt sockret från 29 till 5,2 bitar under en dag, utan att han egentligen känner att han har offrat något.
Du har väl inte missat våra tidigare inlägg denna vecka om åttaåriga Victor, tonåringarna Wilma och Lucas, och småbarnsmamman Tina? Läs dem och låt dig inspireras. Vi är många som behöver sockersanera vår vardag! I dag är det dags att träffa Peter igen. Som de andra är han en fiktiv person, men inspirerad av verkligheten. När vi följde honom förra året fick han i sig 29 sockerbitar eller totalt 92 gram tillsatt socker under en dag, vilket var åtminstone 32 gram för mycket. Nu har Peter börjat läsa på, och det har lett till vissa förändringar.
Paprika istället för marmelad
Han jobbar på en verkstad, och tar alltid med sig ett par mackor till frukostrasten. Förr var det nästan alltid marmelad på dem. Numera ser de ut så här:
Underst ligger inte längre en limpmacka, utan ett riktigt rågbröd. Ska man vara ärlig tyckte han att det till en början smakade lite väl hälsosamt, men hans finska kollega sa åt honom att växa upp. I Finland får man rågbröd med modersmjölken, och han har svårt att förstå hur svenskar kan gilla sitt svampiga bröd. För Peter tog det några månader att vänja sig, men han har börjat uppskatta rågbrödets rika smak (även om han fortfarande då och då köper sig en limpa).
Till lunch äter han fortfarande färdigmat från kylen på jobbet:
Han har lusläst ingredienslistan. Även om en del av rätterna innehåller socker, är mängderna oftast så små att det knappast kan spela någon roll.
Frukt istället för kakor på mötet
Till veckoplaneringsmötena, där det nästan alltid serveras kakor, har han börjat ta med sig…
…en frukt. Äter han frukten, klarar han oftast att hålla sig borta från kakorna. Han har insett att om äter han en kaka, blir det nästan alltid minst tre. Så knepet är att låta bli dem helt och hållet.
På väg hem från jobbet brukar han ofta handla. Förra året föll han för frestelserna nära kassan. Då köpet han tre chokladbitar på extrapris, och innan kvällen var slut hade han ätit upp alla. Det sprängde hans sockerbudget med råge. Numera köper han istället…
…en liten påse nötter om han är hungrig.
Valet av sås till middagen spelar stor roll
Till middag lagar han fortfarande ofta köttgryta. Sedan han insett att nästan halva flaskan med sweetchilisås är rent socker har han börjat smaksätta sin gryta med med…
…Ajvar Relish istället. I butiken valde han den som hade minst socker i sig, och minskade därmed sockret i sin middag med nästan sex sockerbitar!
Sockersmartare marsipanbröd
På kvällen framför teven vill Peter gärna ha något gott. Därför har han experimenterat fram ett alternativt marsipanbröd som han är mer än nöjd med. Här är receptet…
De är inte sockerfria, men i jämförelse med de chokladbitar han tidigare åt…
…innehåller de nästan en tredjedel så mycket socker och är dessutom faktiskt godare. Ett bra tips nu när julen närmar sig!
29 sockerbitar har minskat till 5,2
Så vad betyder Peters mer medvetna val för hans sockerintag? Svaret på den frågan är…
…väldigt mycket. Förra året fick han i sig 29 bitar tillsatt socker. I år blev det bara 5,2 stycken och han når därmed WHO:s hälsomål: att mindre än 5 procent av alla kalorier får komma från tillsatt socker.
Det bästa är att Peter inte tycker att han offrat så mycket. Han älskar marmelad på mackor, men paprika är också gott. Mandariner tycker han egentligen är godare än havrekakor (de åt hans mest av slentrian) och Ajvar Relish funkar precis lika bra till köttgrytan som sweet chilisås. Inte ens chokladbitarna saknar han när han kan äta marsipanbröden istället.
Många tror att ett sockersmartare liv är tristare, men det är fördomar. Det gäller bara att hitta nya goda saker att äta! Hoppas att ni som följt oss denna vecka har blivit inspirerade. Vill du hjälpa oss att fortsätta syna sockret och satsa på forskning som kan leda till bättre hälsa? Följ den här länken.
Sprid och dela nu detta, så att fler kan leva ett friskare liv!
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!