Sötsaker förstör barns tänder – nu ökar karies igen

29 jan. 2020

Under många årtionden har antalet hål i barns tänder minskat stadigt i Sverige. Men nu syns en oroväckande trend där karies plötsligt ökar. När tandvårdskedjan Aqua Dental ville bidra med en text om detta till Kostfondens sajt, tackade vi ja. Vi behöver gemensamt syna sockret och se över barns sockervanor, så att deras tänder kan hålla livet ut.

Att ha friska tänder handlar inte bara om att undvika lite tandvärk, utan också om att minska risken för andra sjukdomar. Visste du till exempel att en dålig munhälsa är kopplad till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom?

En som nu tydligt ser ett samband mellan förändringar i sockerkonsumtionen och den ökande förekomsten av karies hos barn är Maria Jarkander, som har arbetat som tandläkare i 30 år och är specialist inom pedodonti, det vill säga barntandvård, vid Aqua Dental:

– Vi har inte bara förändrat mängden socker som vi konsumerar, utan även hur vi konsumerar sockret. I dag äter och dricker barn sockerhaltiga födoämnen under längre stunder. Man sitter med en flaska läsk framför tv:n eller datorn, och små barn suger på fruktklämmisar som lätt kan tas med utanför hemmet. Måltiderna får inte samma tydliga avslut som förr och tänderna utsätts för mer socker under längre perioder, säger hon.

Bakterier bildar syror vid nedbrytning av socker

Alla människor har en mängd olika bakterier i munnen. En av dessa är mutansstreptokocker, som bryter ner socker och bildar syror som är skadliga för tänderna.

– Om bakterierna inte avlägsnas effektivt lägger de sig som plack längs med tandköttskanten, mellan tänderna och i andra svåråtkomliga skrymslen i munnen. När man sedan intar sockerhaltiga födoämnen bryter bakterierna ned sockret och bildar en syra som långsamt demineraliserar tandens emalj. Det innebär att emaljen mjukas upp och att ett hål kan börja att växa fram, förklarar Maria Jarkander.

Minskat sockerintag kan rädda barnets tänder

Utöver att borsta barnets tänder morgon och kväll, är det alltså en bra idé att se över barnets tillgång till socker i form av godis, läsk, bullar, kakor, glass och andra sötsaker. Men även sådant som anses nyttigt, som frukt och juice, ska intas med försiktighet menar Maria Jarkander.

– Många tänker inte på att även frukt, juice och andra fruktdrycker innehåller en stor andel socker. Självklart är det nyttigt med frukt, men att låta sitt barn småäta frukter mellan måltiderna flera gånger om dagen ökar risken för att barnet drabbas av karies.

God munhälsa är en investering för livet

Inom tandvården är det sedan länge känt att det finns ett samband mellan dålig munhälsa och andra hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar. Det är även känt att barn som får karies i unga år oftare drabbas av karies även som vuxna. Att ge barnet goda kostvanor tidigt kan därför vara avgörande för barnets framtida hälsa.

– Det är svårt att bryta de rutiner och kostvanor vi lär oss som barn. Därför är det viktigt att som vuxen agera med gott föredöme gällande kostvanor och tandvårdsrutiner, avslutar Maria Jarkander.

Vill du veta mer om olika sockerrika livsmedel och hur lätt vi får i oss för mycket socker? Följ då denna länk. Där har vi på Kostfonden samlat alla de inlägg vi har haft i vår kampanj #synasockret. Ju fler som får sockerkoll, desto starkare tänder och bättre hälsa kan vi få!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.