Stort anslag till utvärdering av kolhydraters roll vid IBS

18 dec. 2018

Kostfonden har nåtts av fantastiska nyheter: utvärderingen av kolhydraters roll vid magsmärtor, IBS, får nu totalt 3,83 miljoner kronor i anslag från det statliga forskningsrådet Forte. Det innebär att projektet kan bli precis så välgjort som forskarna har hoppats på.

Det första projekt som Kostfonden satsade på när vi grundades 2014 var en utvärdering av kolhydraters roll vid IBS. Cirka en tiondel av befolkningen har dagliga magsmärtor och ingen vet egentligen vad som vållar problemen, men under senare år har forskare börjat misstänka att olika former av kolhydratrika livsmedel kan förvärra smärtorna.

Projektet, som drivs av Stine Størsrud och Magnus Simrén vid Göteborgs universitet, är den största studien någonsin i världen av kost vid IBS. Forskarna jämför effekten av tre olika behandlingar: en låg-FODMAP-kost, en strikt lågkolhydratkost och en konventionell kostbehandling tillsammans med läkemedel.

Kan anställa ytterligare personer

Kostfonden gick in med 600 000 kronor i studien, och sedan fick forskarna 1,94 miljoner kronor från försäkringsbolaget Skandias forskningsfond. Nu bidrar även forskningsrådet Forte till projektet. Under deras årliga öppna utlysning kom det in 1100 ansökningar från forskare och Forte valde ut 92 projekt att finansiera. Ett av dessa var studien av olika kostbehandlingar vid IBS, som alltså får ett anslag om 3,83 miljoner kronor.

Det stora extratillskottet av pengar innebär att det går att anställa ytterligare forskare i studien. Det är många patienter som ska behandlas och det behövs fler som arbetar med detta. Dessutom kommer man bland annat att kunna genomföra detaljerade analyser av hur tarmfloran påverkas av kosten, och därmed förhoppningsvis kunna hitta viktiga nycklar till varför så många personer utvecklar IBS och om olika former av IBS ska behandlas på olika vis.

Vi på Kostfonden är glada att se att ett av de projekt vi har satsat på får stöd från andra finansiärer. Projektet är väldesignat och kommer att ge ny kunskap kring hur detta stora folkhälsoproblem kan behandlas. Det beräknas vara klart senast 2021.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.