Syna sockret dag 10:
Välj choklad med omsorg
I kakao finns ämnen som är nyttiga för kroppen, bland annat antioxidanter och järn. Men välj din choklad med omsorg – även mörkare varianter kan vara fulla med socker.
Flera vetenskapliga studier har visat på ett samband mellan att äta choklad och ha en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Forskare vet inte varför detta samband finns, en hypotes är antioxidanter, mineraler och andra nyttigheter i chokladen gör kroppen gott.
Mörk choklad är inte alltid så mörk
Samtidigt är choklad och godis våra största källor till socker. I en 100 grams mjölkchokladkaka döljer sig hela den maximala dagsransonen av socker för en vuxen personen, 17 sockerbitar. Helst ska du äta mindre än så. Vill du nå WHO:s hälsomål kan du aldrig äta mer än 50 gram mjölkchoklad på en dag (och då förutsatt att du inte äter något annat med socker i den dagen).
Att det står ”Dark” på förpackningen är heller ingen garanti för att chokladen verkligen är ordentligt mörk. 100 gram choklad kan ändå innehålla 15 sockerbitar. Vår uppmaning till dig som konsument: läs på förpackningarna och välj en choklad med mindre socker i – gärna under 30 gram per 100 gram – då får du mer nyttigheter för pengarna! Äter du 85-procentig choklad får du i dig väldigt lite socker.
Via denna länk hittar du tidigare inlägg där vi har granskat sockerinnehållet i våra livsmedel. I morgon kommer vi att syna bebismaten. Vet du hur den sötas? Välkommen tillbaka till vår sajt så ska vi berätta!
Foto: Cristian Bogdan
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!