Syna sockret

För några år sedan synade vi på Kostfonden sockret. Här har vi samlat alla inlägg från kampanjen. Dela och sprid gärna kunskapen vidare! Är du lärare – använd gärna våra inlägg om hur man blir sockersmart i din undervisning.

Ladda ner vår rapport

Syna sockret dag 14: <br>Har du koll på sockervärstingarna i affären?

23 nov. 2018

Syna sockret dag 14:
Har du koll på sockervärstingarna i affären?

Idag avslutar vi vår informationskampanjen kring socker med att betona det viktigaste: läs alltid ingredienslistan på allt du köper. Många livsmedel är sötare än vad vi tror och ofta betalar vi väldigt mycket för mat som mestadels består av socker. Vi kan börja med chokladdrycken på bilden ovan. Visste du att 80 procent av pulvret […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 13: <br>Bästa tipset – baka med halva mängden socker

22 nov. 2018

Syna sockret dag 13:
Bästa tipset – baka med halva mängden socker

De flesta recept på kakor, bullar och andra bakverk innehåller onödigt mycket socker. Ofta kan du halvera sockermängden, det kommer att smaka lika gott, men bakverket blir bättre för kroppen. En gång i tiden var socker en extremt dyr vara som få hade råd med. Men ju billigare sockret blev, desto oftare började vi baka […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 12:<Br> Barnkalas – dubbla dagsransonen socker på några timmar

21 nov. 2018

Syna sockret dag 12:
Barnkalas – dubbla dagsransonen socker på några timmar

Det är underbart med kalas – ju fler desto bättre! Men ha sockerkoll när du fixar festen. Under många barnkalas får barn i sig en alldeles för stor dos av det goda. Ju mer vi vuxna bullar upp under ett barnkalas, desto mer verkar barnen sprudla. Man skulle önska att de små hade lite mer […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 11:<br> Barnmat sötas med koncentrerad fruktjuice

20 nov. 2018

Syna sockret dag 11:
Barnmat sötas med koncentrerad fruktjuice

Spädbarnsmat innehåller sällan vanligt vitt socker, däremot är maten ofta sötad med koncentrerad juice. Världshälsoorganisationen varnar för den höga halten av fritt socker i juice och menar att vi behöver dra ner även på det sockret. Förr kunde spädbarnsmat sötas med vanligt socker, men allteftersom problemen med socker har uppmärksammats har barnmatstillverkarna slutat använda det. […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 10:<br>Välj choklad med omsorg

19 nov. 2018

Syna sockret dag 10:
Välj choklad med omsorg

I kakao finns ämnen som är nyttiga för kroppen, bland annat antioxidanter och järn. Men välj din choklad med omsorg – även mörkare varianter kan vara fulla med socker. Flera vetenskapliga studier har visat på ett samband mellan att äta choklad och ha en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Forskare vet inte varför detta samband finns, […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 9: <br>En tvåbarnsfamilj köper 173 liter läsk varje år

16 nov. 2018

Syna sockret dag 9:
En tvåbarnsfamilj köper 173 liter läsk varje år

Tittade ni på Nyhetsmorgon i förrgår när vi dukade upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj hos dem? I så fall förstår ni att vi behövde jobba hårt för att få till detta, för vi släpade dit 173 liter läsk. Jo, du läste rätt. Räknar man per person så köper vi svenskar […]

Läs hela inlägget >
Världsdiabetesdagen – en manifestation mot sockret

15 nov. 2018

Världsdiabetesdagen – en manifestation mot sockret

Vilken dag det blev igår! Tidigt på morgonen åkte Kostfonden mot TV4 och dukade i Nyhetsmorgon upp den mängd sötsaker som varje år produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj. Sedan fraktade vi alla sötsakerna – flera hundra kilo – till Mynttorget vid riksdagen, där ett flertal riksdagsledamöter besökte vårt tält.  Egentligen började dagen redan klockan fyra. Då […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 7: <br>Glass – halva mängden socker kan ge samma njutning

13 nov. 2018

Syna sockret dag 7:
Glass – halva mängden socker kan ge samma njutning

Glass i stora lass – det gillar vi att äta. Gör du glassen själv kan du få lika mycket njutning och mer näring för mindre än halva mängden socker. Svensken älskar glass. Vi äter nästan 10 liter glass per person och år, och det är en av många källor till socker. Glassen på bilden rymmer […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 6: <br> Barns frukostflingor är sötare än kakor

12 nov. 2018

Syna sockret dag 6:
Barns frukostflingor är sötare än kakor

Livsmedelsbolagen marknadsför de värsta sockervärstingarna mot barn. Frukostflingor med glada gubbar på förpackningen innehåller i vissa fall mer socker än vad kakor gör. Vem skulle smula ballerinakakor över sitt barns frukost? Faktum är att ballerinakakor innehåller mindre socker än vad Frosties gör. Frukostflingan, som marknadsförs med Tony the Tiger på förpackningen, rymmer 37 gram socker […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 5: <BR>Har du koll på mängden socker hälsofilen?

11 nov. 2018

Syna sockret dag 5:
Har du koll på mängden socker hälsofilen?

Även tillsynes hälsosamma produkter kan vara sockerbomber. Välj noga vad du köper i mjölkdisken. I många smaksatta produkter kommer 25-30 procent av kalorierna från tillsatt socker. Som konsument behöver du granska ingredienslistorna på allt du köper – även produkter som marknadsförs som hälsosamma. Personer som äter smaksatta mjölkprodukter som fil, yoghurt eller kvarg, eller dricker […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 4: <Br>Sötsaker driver fetma som driver cancer

10 nov. 2018

Syna sockret dag 4:
Sötsaker driver fetma som driver cancer

Visste du att gifflarna på bilden innehåller tre olika former av socker? Vanligt socker, farinsocker och glukossirap. World Cancer Research Fund menar att en hög konsumtion av sötsaker, som bullar och kakor, kan bidra till cancer eftersom det ökar risken för övervikt och fetma. Den ljuvliga doften av hembakta bullar förknippar många med sin barndom. Men […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 3: <BR>Många äter fler kalorier från godis än från grönsaker

09 nov. 2018

Syna sockret dag 3:
Många äter fler kalorier från godis än från grönsaker

Sverige ligger på tio-i-topp listan över de länder i världen där invånarna konsumerar mest godis. Varje år köper vi runt 15 kg choklad, karameller, kolor, gelé- och skumgodisar. Många får i sig fler kalorier från allt detta godis än från färska grönsaker. Visste du att vår största sockerkälla är godis? I gelégodis och karameller packar […]

Läs hela inlägget >
Syna sockret dag 2: <br>Mycket att vinna på en halverad sockerkonsumtion

07 nov. 2018

Syna sockret dag 2:
Mycket att vinna på en halverad sockerkonsumtion

För att nå Livsmedelsverkets rekommendationer kring tillsatt socker behöver vi radikalt minska på mängden sötsaker som vi äter, visar Kostfondens uträkningar. Lyckas vi halvera sockerkonsumtionen skulle färre drabbas fetma, cancer, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, demens, fibromyalgi, artros, hål i tänderna och mycket annat. Exakt hur mycket socker vi svenskar får i oss är svårt att veta. […]

Läs hela inlägget >
Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen

06 nov. 2018

Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen

Sedan mitten av 1800-talet har vår förbrukning av socker tiofaldigats, från 4 kilo per person till cirka 43 kilo. Nästa onsdag är det Världsdiabetesdagen och under två veckor kommer Kostfonden att syna sockret. Näringsfattiga sötsaker är en orsak till varför typ 2-diabetes ökar explosionsartat över hela världen och vi behöver gemensamt vända utvecklingen. Vet du hur […]

Läs hela inlägget >
Broccoli

Kostfondens nyhetsbrev

Följ vårt arbete mot ett friskare samhälle

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.