Thomas blev fri från typ 2-diabetes med matens hjälp
Med matens hjälp blev Thomas fri från typ 2-diabetes
Den 19 februari 2012 tog Thomas sin sista insulinspruta. Tack vare en omläggning av kosten ligger hans blodsocker numera stabilt på en låg nivå, som hos en frisk person. Faktum är att han idag är symptomfri från sin typ 2-diabetes.
I vården ses det som normalt att personer med typ 2-diabetes sakta blir allt sämre. De behöver mer och mer läkemedel och de flesta dör för tidigt. Vi på Kostfonden vill förändra detta. Vi vet att många skulle kunna bli mycket friskare med hjälp av effektivare kostbehandlingar. Därför bidrar vi nu till sjösättandet av Europas största studie någonsin av kost vid typ 2-diabetes. Du får gärna hjälpa oss i det arbetet. Lyssna bara till Thomas historia:
Typ 2-diabetes ligger i Thomas släkt. Hans farmor, hans far och hans fars tvillingbror har alla dragits med sjukdomen. Thomas fick sin diagnos 1999. Insikten kom efter en lång bilresa, då han ideligen fick stanna för att lätta på trycket.
– Vi behövde också köpa läsk på en mack, så att jag kunde släcka törsten. Läsk var sådant som jag brukade dricka, säger Thomas.
Efter bilresan testade han blodsockret med sin fars mätare. Det låg på 18,5 mmol/L, och med alla diabetiker i släkten visste han att det var alldeles för högt.
Skulle äta enligt tallriksmodellen
På vårdcentralen fick Thomas träffa en dietist. Hon rekommenderade honom att äta enligt tallriksmodellen.
– Jag försökte följa den, men blev för hungrig. Och när jag blev hungrig åkte jag och köpte en hamburgare eller så.
Fyra år efter diagnosen fick Thomas sitt första diabetesläkemedel, metformin. Ett år senare skrev läkaren ut både blodfettssänkande och blodtryckssänkande läkemedel, och 2007 hade blodsockret försämrats så mycket att han även behövde insulin.
– Så rullade det på fram till 2012. Då läste min fru en artikel i Expressen om en kvinna med typ 2-diabetes som hade testat LCHF och hade kunnat sluta ta sina mediciner, säger Thomas.
Slutade med insulinsprutor
Thomas var skeptisk till LCHF, men hans fru ville pröva och gav sig inte. Hon lagade en middag med smörstekta färsbiffar, blomkål och broccoli. Thomas åt, och på kvällen tog han som vanligt sitt insulin.
– Morgonen efter låg mitt blodsocker på 4,1, vilket var väldigt lågt för mig. Och morgonen efter det var det bara 3,1. Då tog jag bort insulinet helt.
Sedan den dagen har Thomas fortsatt äta en strikt lågkolhydratkost. Utan att räkna kalorier har han gått ner 35 kg i vikt och hans blodsocker ligger lika lågt och stabilt som hos en frisk person.
– Det är så fantastiskt härligt! Jag trodde att det skulle vara mycket svårare än det var att ändra kosten, säger han.
Lågkolhydratkost ska utvärderas i stor studie
Visst är detta en fantastisk historia? Vad Kostfonden tycker är fel, är att Thomas fick det kostråd som vände hans sjukdomsförlopp från en kvällstidning. Han borde han ha fått effektiva kostråd, som kunde göra honom frisk, samma dag som han fick sin typ 2-diabetesdiagnos på vårdcentralen.
För att ändra på detta bidrar Kostfonden just nu till Europas största studie någonsin av kost vid typ 2-diabetes. Forskare i fem olika europeiska länder ska jämföra effekten av en strikt lågkolhydratkost och en kalorisnål pulverkost. Du kan läsa mer här.
Vill du bidra till detta viktiga projekt, så att fler kan få effektiva kostråd? Bli månadsgivare via denna länk. Som månadsgivare hjälper du oss att arbeta långsiktigt för ett friskare Sverige.
Foto: Anette Andersson
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!