Uppdatering Kostfonden:
Spännande resultat från studie av kost vid magsmärtor, IBS

29 juni 2022

Nu har det kommit preliminära data från den första studie som Kostfonden bidrog till: studien av kost vid IBS. Och resultaten är positiva! De kostbehandlingar som forskarna har testat tycks motverka magsmärtor effektivare än läkemedel. En annan glad nyhet är att studien av kost vid typ 2-diabetes har dragit i gång. Här kommer en uppdatering av Kostfondens arbete!

Vi vill poängtera att det är preliminära data, men de första analyserna av studien av kost vid IBS tyder på positiva effekter! Studiedeltagarna har delats in i tre olika grupper, som har fått strikt lågkolhydratkost, låg-FODMAP-kost eller läkemedelsbehandling. Mätningar efter fyra veckor visar att magsmärtorna och magproblemen har minskat eller försvunnit helt för cirka 75 procent av deltagarna som fick någon av kostbehandlingarna, samma siffra för läkemedelsgruppen är 60 procent.

Forskarna bakom studien presenterade detta i maj under en stor konferens i USA, men resultaten är ännu inte publicerade i någon vetenskaplig tidskrift. Studien ska pågå i ett halvår och det viktigaste resultatet är hur deltagarna mår efter den tidsperioden. Men snart kommer forskarna att kunna analysera den fullständiga studien. Först då vet vi säkert hur det går!

Varje behandling som hjälper mot IBS är guld värd

Med risk för att ta ut segern i förskott, kan vi på Kostfonden ändå inte låta bli att hoppa över bäcken och ropa hurra! För detta är en av de största koststudierna någonsin inom IBS-område. Det är också den första välgjorda undersökningen av hur en strikt lågkolhydratkost påverkar magproblemen. Står sig resultaten, kan vi ha bidragit till att etablera en ny och viktig kostbehandling i vården.

Det är många – över en tiondel av befolkningen – som regelbundet har magsmärtor. En del kan knappt gå ut vissa dagar av rädsla för att inte hinna till toaletten i tid. Varje behandling som visar sig vara effektiv är alltså guld värd! Så tack alla ni som har bidragit till det här arbetet. Det har inte bara potential att förbättra människors livskvalitet, utan också landets ekonomi. Sjukskrivningar på grund av IBS-smärtor är vanliga.

Studien av kost vid typ 2-diabetes är i gång

Vi har också goda nyheter kring studien av kost vid typ 2-diabetes. Tack vare alla er fantastiska som regelbundet donerar pengar till oss, har vi snart samlat in de fyra miljoner kronor som vi har utlovat till studien. Studien har också kommit i gång. I Norge har trettio deltagare inkluderats och i Sverige tre. Så det första steget är taget på det som kommer att bli en lång, men viktig resa!

Styrkan är att forskarna siktar mot att få sjukdomen att gå tillbaka. Deltagarna ska få ett normalt blodsocker utan hjälp av läkemedel. Detta är ett ovanligt studieupplägg. Oftast satsar forskare bara mot att förbättra blodsockret, men typ 2-diabetes är en sjukdom som går att vända. Nyligen kom en rapport från den statliga myndigheten SBU, Mat vid diabetes. Den visar med all önskvärd tydlighet att det saknas kunskap kring hur man kan hjälpa personer med typ 2-diabetes att bli friskare.

Två studier på väg att publiceras

När det gäller studien av kost vid fetma arbetar forskarna på att få den publicerad. Förhoppningsvis kan den gå i tryck i höst. Håll tummarna för det!

Undersökningen av om det går att uppskatta hur mycket socker en person har ätit genom att mäta halten sackaros i urinprover är också mer eller mindre klar. Forskarna håller just nu på att göra vissa kontrollmätningar, innan resultaten kan skickas in för publikation.

Studien av typ 1-diabetes rullar på

Så till studien av kost vid typ 1-diabets. Där har forskarna nu inkluderat totalt 90 av 120 deltagare. Deras förhoppning är att de ska kunna rekrytera de sista 30 deltagarna under hösten, så att studien kan gå i mål nästa höst. Pandemin satte många käppar i hjulet för den här projektet, eftersom deltagarna inte kunde komma till kliniken för att ta prover när coronaviruset härjade som värst. Så vi hoppas att allt nu ska flyta på som tänkt!

Plattform för kostbehandling har börjat användas

Till sist kan vi meddela att en första version av den plattform för kostbehandling som Kostfonden har börjat utveckla nu är klar. Detta tack vare David och Sofie Hallvig, som har gjort en mästerlig insats! Plattformen har börjat användas i studien av kost vid typ 2-diabetes.

Som ni ser hjälper era gåvor oss att uppfylla vårt mål: att etablera fler effektiva kostbehandlingar i vården. Är du inte redan månadsgivare? Bli det via denna länk. Alla regelbundna bidrag hjälper oss att satsa långsiktigt.

Med detta önskar vi er en härlig sommar. Njut av livet och låt maten göra gott!

Foto: Monika Grabkowska

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.