Världsdiabetesdagen 2020: nu synar vi sockret igen

14 nov. 2020

Efter salt är socker är den vanligaste ingrediensen i svenska livsmedel. På Världsdiabetesdagen för två år sedan började vi på Kostfonden att syna sockret i våra livsmedel. Nu fortsätter vi och i år kommer det att handla om det goda exemplet.

Minns ni för två år sedan när vi på Kostfonden dukade upp den mängd sötsaker som varje år produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj? Vi gick upp i ottan för att vara med i TV4 Nyhetsmorgon, och det blev ett ordentligt träningspass. För vi bar dit…

…60 kg godis och choklad, 173 liter läsk, 39 liter glass och kilovis med bullar, kakor, kex, tårtor och sylt.

Sedan flyttade vi alla sötsaker till riksdagen, och bjöd in våra folkvalda till årets kalas:

Vårt mål var att skapa en diskussion kring svenskens enorma sockerkonsumtion och förebygga typ 2-diabetes. Vi vill också samla medel till den studie av kost vid typ 2-diabetes som vi har bidrar till att sjösätta. Forskarna satsar på att utveckla effektivare kostbehandlingar, så att sjukdomsförloppet kan vändas. Ofta behöver personer med typ 2-diabetes bara mer och mer läkemedel. Nu ska de istället få ett normalt blodsocker, utan några läkemedel alls. Stötta gärna vår insamling via denna länk, så att fler kan leva friska!

Våra kroppar är värda bättre

Sedan 2018 har dessvärre sötsaksförsäljningen fortsatt att gå upp, enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Under 2019 ökade den med 4,6 procent, jämfört med exempelvis 2,1 procent för grönsaker.

Men vi på Kostfonden ger oss inte! Vi behöver halvera vår sockerkonsumtion, och vi fortsätter att syna sockret. Förra året följde vi fem olika personer (som var fiktiva, men inspirerade av verkligheten) och räknade ut hur mycket socker de fick i sig under en dag. Det handlade om sjuåriga Viktor, tonåringarna Wilma och Lucas, småbarnsmamman Tina och verkstadsarbetaren Peter. Eftersom socker döljer sig i så många livsmedel, fick de i sig mycket mer än vad de själva förstod. Viktors farmor hade till exempel ingen aning om att en bit kanellängd och lite lättdryck innehöll…

…mer än 9 sockerbitar. Tina visste inte att sex ynka godisbitar (överblivna från ett kalas) innehöll….

….tio sockerbitar. Och Lucas, som käkade en hamburgare till lunch…

…fick i sig totalt 44 sockerbitar under hela sin dag.

Det är dags att vi blir sockersmarta

Våra inlägg spred sig enormt i sociala medier. En av de frågor många av er ställde var: men hur gör vi istället? Hur kan livet bli en fest, utan en massa socker?

I år låter vi därför alla dessa personer bli sockersmarta. De har lärt sig av alla våra tidigare inlägg, och skaffat sig sockerkoll. Genom små förändringar i sin vardag har de lyckats minska sin sockerkonsumtion radikalt. Vi kommer att publicera ett inlägg varje dag måndag till fredag i nästa vecka. Häng med oss då, och låt dig inspireras. För en sak är säker: chansen att du får ett långt och friskt liv ökar om du blir sockersmart.

Photo by Heather Ford on Unsplash

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.