Världsdiabetesdagen – en manifestation mot sockret
Vilken dag det blev igår! Tidigt på morgonen åkte Kostfonden mot TV4 och dukade i Nyhetsmorgon upp den mängd sötsaker som varje år produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj. Sedan fraktade vi alla sötsakerna – flera hundra kilo – till Mynttorget vid riksdagen, där ett flertal riksdagsledamöter besökte vårt tält.
Egentligen började dagen redan klockan fyra. Då publicerade Aftonbladet Kostfondens debattartikel, som handlade om socker, ökningen av livsstilssjukdomarna och att vi alla måste ta ett ansvar för att få ner överkonsumtionen av sötsaker. Vi uppmanade till exempel ägare av livsmedelsbutiker att flytta bort godiset från kassaköerna. Hungriga konsumenters sötsug genererar vinst, men fetma är den största riskfaktorn för cancer efter rökning. Det extra klirret i kassan kommer på bekostnad av att fler drabbas av cancer.
Kostfonden med i Nyhetsmorgon
Klockan 5.30 var vi sedan på plats i TV4:as studio för att duka upp alla de sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj varje år:
Vi hade försökt förbereda TV4 på att det var mycket, men borden de hade ställt fram räckte inte på långa vägar. En stor del av allt sött fick därför hamna på golvet. Har ni sett inslaget? Följ den här länken.
Vi vill passa på att tacka Pia af Rolén och Fabian Wendt som steg upp hiskeligt tidigt, helt ideellt, för att hjälpa oss att bära alla dessa sötsaker!
Årets sötsaksfest
Vår nästa anhalt var Mynttorget vid riksdagen. Där dukade vi återigen upp allt sött:
I många andra länder är läsk den största källan till socker, här i Sverige är det godis:
Det produceras 60 kg choklad och godis varje år åt en tvåbarnsfamilj. En del av allt detta slängs, men eftersom godis är hållbart är svinnet litet.
Alla i projektgruppen var dock ense om att läskigast på hela bordet var nog dessa munkar:
Intressanta lunchsamtal
Under lunchen intervjuade vi ett antal personer som är engagerade mot sockret. Först ut var Kerstin Brismar, ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd, som har jobbat som diabetesläkare i 50 år. Här kan du se intervjun:
Hon berättade bland annat om hur hon en gång i tiden försökte få bort rökrummen på sjukhuset, men motarbetades av andra läkare. Hon upplevde samma motstånd då som vi möter nu när vi vill införa restriktioner kring sockret.
Erik Hemmingsson, lektor med inriktning mot folkhälsa på GIH, menar att politikerna måste ta en fajt med matindustrin. De tjänar kopiösa pengar på den processade och söta skräpmaten:
Anna Lindelöw, initiativtagare till uppropet #sjukmat, som har omvandlats till organisationen #friskmat, föreslog en lagstiftning som ställer krav på kvaliteten på sjukhusmaten (så att de slutar att servera exempelvis saftsoppa), på samma vis som det finns en lagstiftning kring skolmaten:
Du kan läsa Anna Lindelöws debattartikel i SvD här: Skattefinansierad mat borde vara nyttig.
Susanna Almström från Hälsofrämjandet, som driver projekten Fredagsfys Sverige och Skolmatslyftet, pratade bland annat om de stora problemen med energidrycker bland ungdomar. Just då tittade ett antal ungdomar förbi vårt tält och bekräftade att alla (utom de själva) dricker energidryck.
Ett antal riksdagsledamöter kom på besök
Under lunchen kom också – som vi hade hoppats på – ett antal riksdagsledamöter på besök. Här är Hillevi Larsson (S):
Här ser ni Ann Fernholm tillsammans med Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i Socialutskottet:
Och så Kristina Nilsson (S), vice ordförande i Socialutskottet:
Detta är Mats Wiking (S), ledamot av Socialutskottet och ansvarig för folkhälsa inom Socialdemokraterna, som pratar med Kerstin Brismar och Susanna Almström:
Här är ännu fler riksdagsledamöter som bland annat gör Kostfondens sockerquiz (inte helt lätt, testa dina sockerkunskaper själv: ):
Mot slutet av dagen, vid 15.00, besökte Henrik Ennart, SvD:s medicin- och vetenskapsreporter, vårt tält och berättade om sin artikelserie mat vid cancer:
Han menade att den söta skräpmaten absolut är en av flera orsaker till varför cancer ökar.
Vår sista intervjuperson för dagen var fantastiska Milla Martin, 16 år, som upplever ett sockerberoende. Ni måste titta på intervjun med henne!
Hennes kände tidigare skuld och skam för att hon inte kunde begränsa mängden sötsaker hon åt och drack. Nu hon insett att det inte var hon som var dålig, utan att hennes hjärna i princip var kidnappad av sockret. Insikten har hjälpt henne att hitta en väg bort från det söta och hon mår mycket bättre nu.
Så vilken dag det blev! Många har hjälpt oss ideellt. Josefine Fjällig och Susanna Almström från Fredagsfys Sverige och En sockersmart skola, gjorde ett fantastiskt jobb när de under hela dagen serverade ett sockersmart fika till alla besökare:
Fotografen Anette Andersson hjälpte oss att ta de fina bilderna på sockerutställningen som ni såg ovan.
Stora Coop i Visby lånade ut nästan alla sötsakerna till oss. Helt fantastiskt!
Sist men inte minst: ett oändligt stort tack till vår projektgrupp som har jobbat många timmar för att få allt detta till stånd:
Projektgruppen har bestått av: Pia af Rolén (som står till höger om Susanna Almström), Ann Fernholm, Karin Eldh, Michèle Wilcox, Fabian Wendt och Monika Lindqvist (de två senare är inte med på bilden). Vi är er evigt tacksamma! Utan er hade detta aldrig blivit av.
Ni undrar om riksdagsledamöterna kommer att göra något åt det tillsatta sockret i våra livsmedel nu? Vi tror oss ha satt lite mera fart på den snöboll som redan har börjat rulla. En gång i tiden var det otänkbart att ta bort rökrummen från sjukhuset. Vi tror att det i framtiden kommer vara otänkbart att låta barn äta flingor som är lika söta som kakor till frukost.
Kika in här i morgon igen. Då fortsätter vi att syna sockret!
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!