Viktigt möte: nordisk studie av kost vid typ 2-diabetes

15 juni 2018

Nu har vi satt ännu en boll i rullning! I tisdags träffades forskare från Danmark, Norge och Sverige för att gemensamt utforma en studie av kost vid typ 2-diabetes. Målet är att svara på en fundamental fråga för diabetesvården: är en lågkolhydratkost en effektivare behandling av typ 2-diabetes än den traditionella lågfettkosten? 

Med risk att bli stämplade som urnördar tänker vi på Kostfonden slå fast: i tisdags hade vi en av de roligaste och mest spännande dagarna på länge. Hemma hos Nina Rehnqvist, ledamot i Kostfondens vetenskapliga råd, samlades några av Nordens absolut skarpaste näringsforskare för att planera ett VIP (Very Important Project): en utvärdering av kostråden till personer med typ 2-diabetes.

Låt oss börja med att presentera Simon Dankel, forskare vid Centret för näring, Universitetet i Bergen och Haukelands universitetssjukhus:

Det är Simon Dankel som kommer att leda studien. På bilden berättar han om ett tidigare projekt som forskargruppen genomfört, där de under tre månader testat effekten av att äta en strikt lågkolhydratkost med relativt höga doser mättat fett (med intressanta resultat).

Med sig till Stockholm hade Simon Dankel två av sina kollegor från Centret för näring i Bergen: professor Gunnar Mellgren och doktoranden Johnny Laupsa-Borge (som har utvecklat en smart mobilapp för att få deltagare att följa kostråden under deras studier).

Från Institutet för idrott och näring vid Universitetet i Köpenhamn kom forskaren Thomas Meinert Larsen:

Han berättade bland annat att den danska forskargruppen ingår i en stor europeisk studie, PREVIEW, med syftet att förebygga diabetes.

Kortast att åka till mötet hade forskarna från Karolinska sjukhuset: Neda Rajamand Ekberg, Anneli Björklund och Kerstin Brismar. Neda Rajamand Ekberg gick igenom resultaten från måltidsstudier som gruppen har genomfört, där man undersökt hur olika former av måltider påverkar bland annat blodsocker och blodfetter:

När alla forskargrupper hade presenterat sig, följde ett långt samtal som kretsade kring den viktiga frågan: hur kan en studie av den traditionella diabeteskosten och en strikt lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes utformas för att bli en så bra och rättvis jämförelse som möjligt? Vad ska man mäta? Hur länge ska man hålla på? Hur kan man på bästa vis få deltagarna att följa en speciell kost under en längre tid?

Här ser det ut som att vi äter…

…och det gör vi också. Men mellan varje tugga pratar vi kärlstelhet, inflammationsmarkörer, insulinresistens, kontinuerliga blodsockermätare och resultaten från andra studier på området.

Medan forskarna var uppslukade av alla vetenskapliga detaljer, passade den här fantastiska personen på att fota dem:

Tack Bitte Kempe Björkman för att du är en sådant stöd i Kostfonden!

En viktig boll har satts i rullning. Studien är ännu inte utformad, men många idéer och tankar väcktes under mötet.

Planen är att forskarna ska träffas ännu en gång i höst. En detaljerad ansökan om pengar till studien ska vara klar mot slutet av 2018. Under våren 2019 kommer forskarna sedan att söka medel från en rad stora forskningsfinansiärer: Vetenskapsrådet, Forte, Hjärt-lungfonden, AFA, Stockholms läns landsting och flera andra. Målet är att studien ska kunna rulla igång våren 2020 (den som vill genomföra välgjorda studier måste ha ett stort tålamod).

Vi på Kostfonden kommer att göra allt för att stödja den här fantastiska gruppen forskare i deras arbete. Ju mer pengar vi kan hjälpa till att samla in, desto snabbare kan studien komma igång. Det är grundläggande att alla med typ 2-diabetes får reda på hur de effektivast kan motverka sin sjukdom. Och för landstingens ansträngda ekonomier är det helt avgörande. Vi behöver motverka epidemin av fetma och diabetes med det bästa medel vi har: bra mat.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.