Viktigt möte om kostens roll vid autoimmuna sjukdomar

27 apr. 2023

Vilken roll kan kosten spela vid olika autoimmuna sjukdomar? Den frågan dryftade vi på Kostfonden igår med forskare från Karolinska sjukhuset i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Med på mötet var också personer som har egen erfarenhet av att hantera autoimmuna sjukdomar med kostens hjälp.

Allt fler som har autoimmuna sjukdomar, exempelvis reumatoid artrit (ledgångsreumatism), ulcerös kolit och psoriasis, vittnar om att en kostomläggning kan ha otroligt positiva effekter. Många väljer att äta en kost rik på grönsaker, rotfrukter, nötter, ägg, fisk, kyckling och kött, men de utesluter tillsatt socker, vetemjöl, mjölkprodukter och ibland även rött kött. På en sådan mat tycks vissa nästan kunna bli symptomfria. Smärtan släpper, lederna blir mindre inflammerade och de kliande utslagen kan bli färre.

Vi på Kostfonden menar att man behöver genomföra vetenskapliga studier som utforskar de här effekterna, så att kostbehandlingar eventuellt kan börja användas i vården av autoimmuna sjukdomar. Det är skälet till att vi igår samlade till ett möte på Karolinska sjukhuset.

Kunde genomföra en Ironman

Tittar ni på bilden ovan ser ni många av de personer som var med. Till vänster står Samuel Backman, som vi har skrivit om tidigare här på sajten. Han drabbades av Bechterews sjukdom när han var 18 år. De läkemedel som han fick gav hemska biverkningar, så han blev tvungen att sluta med dem. I stället ändrade han sin kost. Det blev vändningen som gav honom livsglädjen tillbaka. År 2019 lyckades han genomföra en halv Ironman, och förra sommaren gjorde han en hel Ironman. Helt otroligt!

Andra personen från vänster är Janet Cunningham som psykiater och har grundat en immunpsykiatrisk klinik i Uppsala. Där behandlar hon och hennes kollegor patienter med psykisk sjukdom som verkar vara orsakad av autoimmunitet. Immunpsykiatri är ett ungt och väldigt spännande forskningsområde.

Tredje personen från vänster är Lars Klareskog, senior professor i reumatologi vid Karolinska Institutet. Han är bland annat med och driver Eira-studien, en gigantisk undersökning där man kartlägger vad som orsaker till reumatoid artit.

Spännande studie av kost vid barnreumatism

Bredvid Lars Klareskog står Lillemor Berntson, reumatolog och forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon bedriver otroligt spännande forskning på kost och barnreumatism. Under mötet berättade hon att hon har inspirerats av en amerikansk läkare, David Suskind, som behandlar barn med ulcerös kolit med något som kallas för the specific carbohydrate diet, SCD. Lillemor Berntson har genomfört en pilotstudie där hon har behandlat tjugo barn med reumatism med SCD. För många av barnen har det gjort enorm skillnad. Läs mer via denna länk.

Nästa person på bilden är Ann Fernholm, verksamhetsansvarig på Kostfonden, och sedan kommer Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning och ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd.

Efter det ser ni Sofie Hallvig, som är projektkoordinator för studien av kost vid typ 2-diabetes som Kostfonden har bidragit till och som just nu pågår vid Centrum för diabetes  i Stockholm.

Längst till höger ser ni också Helga Westerlind, som är post doc på Karolinska Institutet och en av de forskare som analyserar resultaten från Eira-studien.

Kosten kan ha livsavgörande effekter

Flera personer var också med online på mötet. Bland annat Therese Albrechtsson, som är entreprenör, föredragshållare och författare, och som har fått en livsavgörande effekt av en kostomläggning. Hon hade kronisk migrän, ulcerös kolit, psoriasis och åt mängder av läkemedel när hon bestämde sig för att ändra livsstil. Hon började med en så kallad antiinflammtorisk kost, fri från socker, spannmål och mjölkprodukter. Hennes berättelse finns att läsa i boken Fuck psykisk ohälsa. Idag är hon i princip medicinfri.

Inför mötet spelade vi också in en kort intervju med Ulrika Toft Hansen, som har spelat handboll på elitnivå. Mitt under proffskarriären (där hon också spelade i svenska handbollslandslaget) fick hon reumatoid artrit och blev väldigt sjuk. Tack vare både en kostomläggning och läkemedelsbehandling kunde hon fortsätta spela handboll.

Mötet blev otroligt intressant. Forskare, läkare och personer med autoimmuna sjukdomar delade erfarenheter. Vi på Kostfonden hoppas det kan vara första steget mot fler vetenskapliga studier inom det här området. Alla blir inte hjälpa av kosten, men många tycks bli det. Så låt oss jobba för att få fram mer kunskap!

Varmt tack alla ni som stöttar oss. Det betyder oändligt mycket!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner