Så blev 18-åriga Wilma sockersmartare
Att minska på mängden socker i maten är lättare än många tror, men kräver kunskap. Denna vecka följer Kostfonden fem personer som har blivit sockersmartare. Idag ska du få träffa Wilma, som går tredje året på gymnasiet. Förr kunde hon få i sig 28 sockerbitar under en vanlig vardag, numera får hon inte ens i sig en tredjedel så mycket.
Förra året skildrade vi på Kostfonden hur mycket socker fem olika personer åt under en dag. Som så många andra, fick de i sig mer socker än vad som rekommenderas. I år låter vi istället dessa personer (som är fiktiva, men inspirerade av verkligheten) bli sockersmarta. I går berättade vi om åttaåriga Viktor och vad hans föräldrar har gjort för att minska på det söta. I dag är det Wilmas tur.
Smartare müsli halverar frukostsockret
Ni som följde våra inlägg förra året minns kanske att Wilma älskar djur, och mår illa av tanken att äta kött? Därför är hon vegan. Till frukost äter hon en sötad växtbaserad vaniljyoghurt. Tyvärr har hon inte hittat något gott alternativ till den, men för att minska på sockret har hon bytt ut den söta granolan till en müsli utan tillsatt socker:
På hennes gymnasieskola serveras fortfarande ingen lunchmat, utan alla elever får ett matkort som de kan använda på restaurangerna i närheten. Wilma äter oftast sushi. Förut brukade hon dricka en Vitamin Well till lunchen eftersom det kändes sundare än läsk. Numera gör hon som japanerna…
…och dricker grönt te, för det är trots allt sundast.
Medvetet mellanmål viktigt för att minska på sockret
När hon ska till stallet efter skolan har hon bytt ut den sötade yoghurten mot…
…en banan och knäckemacka. Det är precis lika gott, men innehåller inget tillsatt socker alls.
Dressing sötad med både sirap och juicekoncentrat
En av de jobbigaste upptäckterna som Wilma gjorde när hon började läsa ingredienslistor var att hennes favoritdressing, en vegandressing, till stor del består av agavesirap och äppeljuicekoncentrat. Nu har hon hittat andra såser att variera sig med, bland annat rödbetshummus och en magisk korianderpesto. I dag använder hon…
…båda såserna för att hotta upp sin veganska pytt.
Sockersmartare muffins för vardagskvällar
Senare på kvällen, när hon pluggar inför ett matteprov, kommer hennes mamma med sitt senaste experiment: vegoäppelmuffins. Här är hennes recept:
Om man jämför med det kvällsfika hennes mamma serverade förra året…
…innehåller den väldigt mycket mindre socker. Dessutom är den mer näringsrik. Wilmas mamma har bytt ut en del av allt vetemjöl i originalreceptet mot bovete- och durramjöl. Det är mjölsorter som innehåller mera järn, och järn är något som tjejer som äter veganskt ofta får i sig för lite av.
Wilma testar muffinsen. Den är helt okej, men hon får inte samma sug efter mera som när hon äter kakor och godis. Så hon nöjer sig med en.
Wilma har fått ner sockerintaget till en tredjedel
Så hur har det gått för Wilma? Jämför man mot förra året…
…har det gått helt strålande! Istället för 28 sockerbitar, har hon fått i sig 7,5 stycken. Därmed klarar hon Livsmedelsverkets rekommendationer och hon når till och med WHO:s hälsomål: att mindre än 5 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker.
(Och här behöver vi flika in lite sockermatematik: Wilma gör av med ungefär 2400 kcal under en dag. Ska hon uppfylla Livsmedelsverkets rekommendationer kan hon äta maximalt 240 kcal från tillsatt socker, vilket motsvarar cirka 19 sockerbitar. För att uppfylla WHO:s mål behöver hon äta mindre än 30 gram socker, vilket motsvarar ungefär nio sockerbitar.)
Mer vitaminer och lägre risk för hål i tänderna
Så vad spelar det för roll om Wilma minskar på sockret? Förutom att hon får i sig mer vitaminer, mineraler och antioxidanter, har hennes tandtroll mer eller mindre svultit ihjäl. Det är en stor vinst! Hon har redan haft en del hål och kommer absolut inte att sakna tandläkarens bedövningssprutor…
I morgon ska du få träffa Lucas igen, en klasskompis till Wilma. Vårt inlägg om hans sockerkonsumtion förra året fick mycket uppmärksamhet. Som så många andra tonåringar, fick han i sig nästan dubbelt så mycket socker som han borde äta. Nu har han blivit sockersmartast i klassen. Kika in på vår sajt i morgon så får du veta hur han har förändrat sina matvanor!
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!