Vetenskapligt råd

Kertsin Brismar

Ordförande

Kerstin Brismar

Kerstin Brismar är professor i diabetesforskning, specialist i internmedicin, endokrinologi, diabetologi och överläkare på Sophiahemmet. Under 40 år arbetade hon på Karolinska Universitetssjukhuset, där hon bland annat har visat hur högt blodsocker orsakar lokal syrebrist i vävnaden vilket till exempel förklarar svårläkta fotsår. Ett annat viktigt forskningsspår har varit kroppens tillväxtsystem, som påverkar diabetesutvecklingen och även är inblandat i cancertillväxt. Brismar har också studerat hur kost och periodisk fasta påverkar blodsocker, insulinnivåer, blodfetter och andra kända riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom.
Läs mer om Kerstin Brismar:

Simon Dankel

Ledamot

Simon Dankel

Simon Dankel är professor i medicin/näringsbiokemi vid universitetet i Bergen, Norge. Hans forskargrupp studerar hur kroppens ämnesomsättning påverkas av maten vi äter, våra gener och sjukdomar som obesitas och typ 2-diabetes. De senaste åren har han bedrivit randomiserade och kontrollerade studier som utforskar effekten av olika former av kostupplägg vid fetma. Han bedriver också en stor studie av kost vid typ 2-diabetes, som Kostfonden har bidragit till. Simon Dankel har fått ta emot flera pris för sin forskning i Norge. Hans mål är att bättre förstå varför den moderna maten är så skadlig för oss.

Magnus Simren

Ledamot

Magnus Simrén

Magnus Simrén är professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sedan 2024 är han även Prodekan vid medicinska fakulteten vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet. Han har tidigare varit generalsekreterare för United European Gastroenterology och leder ett europeiskt samarbete där forskarna bland annat bygger upp en biobank med kliniskt material från tusentals IBS-patienter. Under snart 30 år har Simrén studerat magåkomman IBS, som drabbar 5-10 procent av befolkningen. Magnus Simrén verkar för att få fram kostråd som bättre kan lindra IBS.

Ann Fernholm

Ledamot

Ann Fernholm

Ann Fernholm vetenskapsjournalist, författare och har disputerade i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet. Sedan 2009 har hon granskat vetenskapen bakom de kostråd som ges till friska och sjuka. Hon har varit med och grundat Kostfonden, eftersom hon ser ett stort behov av mer högkvalitativ forskning inom kostområdet.

Sten Anttila

Suppleant

Sten Anttila

Mellan 2011-2018 var Sten Anttila projektledare vid Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), där han ledde systematiska översikter av forskning bland annat avseende nutrition av äldre, och diagnos och behandling av epilepsi. 2015-2018 arbetade han också i forskningsprojektet Vetenskap och beprövad erfarenhet vid Lunds universitet, inom vilket man studerade olika typer av evidenssystem, exempelvis GRADE. Sedan januari 2019 arbetar Sten Anttila på forskningsrådet Formas, där han tar fram systematiska översikter inom miljöområdet (där livsmedel ingår). Sten Anttilas kunskaper om hur man lägger den vetenskapliga grunden för en evidensbaserad vård är en stor tillgång för Kostfonden. Sten Anttila disputerade 1994.

Jenny Odeberg

Suppleant

Jenny Odeberg

Jenny Odeberg är avdelningschef vid Statens beredning för medicins och social utvärdering (SBU). I grunden är hon biolog och disputerade 2002 vid Karolinska Institutet med en avhandling om hur cytomegalovirus flyr undan immunsystemet. Sedan 2011 har hon arbetat med olika systematiska kunskapsöversikter på SBU, bland annat en om mat vid fetma. Som avdelningschef följer hon den internationella utvecklingen av hur man gör systematiska utvärderingar av vetenskapen. Jenny Odebergs kunskaper om hur man lägger den vetenskapliga grunden för evidensbaserad vård är en stor tillgång för Kostfonden.

Broccoli

Kostfondens nyhetsbrev

Följ vårt arbete mot ett friskare samhälle

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.